Badminton Klub SERTINI Doboj

Fundraising campaign by Dario Milacak
 • €267.00
  raised of €500.00 goal goal
53% Funded
11 Donors
Raised offline: €1,500.00
Total: €1,767.00
Help this ongoing fundraising campaign by making a donation and spreading the word.
Show more
Show less

Nije prošlo mnogo vremena, a mnogo toga smo uradili.

 • Certifikovali trenere
 • Počeli rad sa Djecom sa poteškoćama u razvoju https://fb.watch/jyGj9GAnJg/
 • Počeli treninge sa mališanima starosne kategorije 12+
 • 02.04.2023. organizujemo naš I Badminton turnir gdje smo uključili takmičare iz drugih gradova Banja Luka, Zavidovići, Sivša, Teslić i Doboj.

Pogledajte i video!

Pregledajte detaljnije naš rad, nemojte da vam bude mrsko!

Facebook stranica Badminton klub Sertini - Doboj

Instagram stranica: https://www.instagram.com/badminton_club_sertini/

Web stranice www.badminton-sertini.com

Youtube : https://www.youtube.com/channel/UCEsgtQDwToCz4DBrK...

Naš sledeći plan je

Oprema u vrijednosti 1000KM

Podržite dobru priču!

Naša naredna lokacija kada su međunarodna tamičenja u pitanju je:

ADA liga Opatija 2023. PODRŽITE NAS!

Prošlo kolo smo napravili smo odličan rezultat!
Badminton klub SERTINI je ideja par entuzijasta koji su odlučili da prvi put u istoriji Grada Doboj registruje badminton klub i promoviše badminton. U Avgustu 2022 smo uspjeli registrovati klub vlastitim sredstvima i uz podršku naših badminton simpatizera.

Novac je isključivo namijenjen za, opremu(rekete, košarice, mreže, takmičenja), izradu web prezentacije, termine za treninge(12 termina mjesečno), majice i marketing.

Badminton klub Sertini Doboj će promovisati zdravlje i badminton kao olimpijski sport u kategorijama za mališane, takmičarskim kategorijama, veteranima kao i invalidnim osobama koje mogu da se aktivno bave ovim sportom. Za početak smo krenuli sa kategorijama starijim od 12 godina

Različite blagodati badmintona za zdravlje tijela


1. Poboljšajte kondiciju i mršavite

U blagodati badmintona naravno ne treba sumnjati. Badminton je vrsta kardio vježbanja. Sama kardio vježba je vrsta vježbe za jačanje srčanog mišića. Ako je srčani mišić jak, krvne žile mogu sve više i više krvariti. Jake krvne žile mogu izlučiti više kisika u mišićne ćelije.

Ovaj efekt omogućava metabolizmu vašeg tijela da efikasnije održava tjelesnu kondiciju. Metabolizam koji dobro djeluje također pomaže svakoj ćeliji u tijelu da sagorijeva više masnoće tijekom vježbanja i tako dok se odmara. Zbog toga su odabrane najčešće kardio vježbe koje vam pomažu u gubitku kilograma, jer je ova aktivnost vrlo učinkovita u sagorijevanju masti.

Badminton je navodno u stanju sagorjeti više kalorija od trčanja, ronjenja i igranja fudbala - do 450 kalorija na sat. Zanimljivo je da se blagodati ove kondicije mogu osjetiti i kod starijih osoba. Izvještaj Britanske fondacije za srce, pedesetogodišnjak težak 70 kilograma može sagorjeti 350 kalorija za samo jedan sat igranja badmintona.

2. Poboljšati kognitivnu funkciju mozga

Badminton je vjerovatno jedna vrsta vježbanja u mozgu. Količina protoka krvi će se brzo povećavati iz srca u mozak dok se aktivno krećete. Može povećati funkciju nerva i povećati moždanu masu.

Studija pokazuje da se sposobnost rasuđivanja drastično povećava kod ljudi koji rade kardio vježbe u prosjeku 30 minuta dnevno najmanje pet puta tjedno. Ova kognitivna sposobnost je definitivno potrebna kada trčite po terenu da biste pamtili i mijenjali strategije i predviđali protivničke napade.

Štoviše, mnoga su istraživanja pokazala da kardio vježbe mogu smanjiti rizik od demencije kod zdravih odraslih osoba.

3. Jača mišiće i zglobove tijela

Igranje badmintona uključuje puno pokreta tijela. Dovoljno je spomenuti teleće mišiće, bedra, zadnjicu, zdjelicu i kukove koji se također koriste za skakanje, do mišića nadlaktica i leđa da bi pogodili loptu. Štaviše, ovaj sport može oblikovati i ojačati osnovne mišiće.

Snažni i fleksibilni mišići i zglobovi spriječit će vas od raznih rizika od ozljeda tokom vježbanja ili tokom svakodnevnih aktivnosti. Fleksibilni mišići i zglobovi također mogu proširiti raspon gesta, tako da izbjegavate artritis koji slabi kretanje.

4. Smanjite stres

Badminton ne samo da pruža tjelesnu dobrobit, već koristi i mentalnom zdravlju.Mozak će u vježbama ispuštati hormone sretnog raspoloženja u velikim količinama, odnosno endorfine, dopamin, serotonin i triptofan koji će zamijeniti hormone kortizol i epineprin, dva hormona stresa.

Svi ovi pozitivni hormoni će zajedno raditi na stvaranju osjećaja zadovoljstva i ublažavanju stresa, stvarajući tako pozitivne misli i poboljšavajući kvalitetu sna. Stoga se vježbanje često preporučuje kao dodatna terapija za liječenje simptoma različitih mentalnih bolesti.

Učinak smanjenja nivoa stresa je takođe povećan jer igre badmintona uključuju socijalnu interakciju s mnogim ljudima odjednom. Razgovor, šaljivost i razmjena ideja s drugim ljudima jedan je od jednostavnih načina za ublažavanje stresa.

5. Sprečiti mnoge bolesti

Blagodati drugog badmintona, koje možda nikada nećete shvatiti, smanjuju ili čak uklanjaju rizik od niza zdravstvenih problema, poput visokog krvnog pritiska, dijabetesa i gojaznosti. Ova vježba također može smanjiti rizik od koronarne bolesti srca snižavanjem nivoa triglicerida, povećanjem dobrog holesterola i smanjenjem rizika od začepljenja krvnih žila.

Studije iz programa prevencije dijabetesa pokazale su da vježbanje može smanjiti rizik od dijabetesa za 58 posto u odnosu na liječenje samo liječnika.

Redovno igranje badmintona takođe može pomoći u održavanju rane gustine kostiju i spriječiti razvoj osteoporoze u starijoj dobi.

Naš broj telefona je 065/643-603 Dario Milačak

Facebook stranica Badminton klub Sertini - Doboj

Instagram stranica: https://www.instagram.com/badminton_club_sertini/

ali i web stranice www.badminton-sertini.com

Youtube : https://www.youtube.com/channel/UCEsgtQDwToCz4DBrK...
Organizer

Donors

 • Anonymous
 • Donated on Apr 18, 2023
Amount Hidden
 • Anonymous
 • Donated on Oct 14, 2022
Amount Hidden
 • Anonymous
 • Donated on Nov 25, 2021
Amount Hidden
Oct 13

OPREMA - BADMINTON SERTINI

Update posted by Dario Milacak at 02:21 pm
rrrr

Nakon 12 mjeseci već smo počeli bilježiti i značajne rezultate.ADA Beograd 1x srebrna medalja(Singl)ADA Beograd 2xbronzana medalja(dubl) Podržite svoj Badminton klub SERTINI - Doboj sa simboličnom podrškom.Cilj je 10 kompleta koji su u ukupnoj vrijednosti cca 600KMHvala unaprijed za podrškuBadminton Klub Sertini Doboj

See update
0

Donors & Comments

11 donors
 • Anonymous
 • Donated on Apr 18, 2023
Amount Hidden
 • Anonymous
 • Donated on Oct 14, 2022
Amount Hidden
 • Anonymous
 • Donated on Nov 25, 2021
Amount Hidden
 • Davor Potocnjak
 • Donated on Oct 11, 2021
€100.00
 • Zoran Maric
 • Donated on Sep 02, 2021
 • Pa da krenemo :)

€10.00
 • Anonymous
 • Donated on Jul 30, 2021
Amount Hidden
€30.00
 • Jasenko Rakovic
 • Donated on Jul 24, 2021
€25.00
 • Zoran Radic
 • Donated on Jul 24, 2021
Amount Hidden
 • Anonymous
 • Donated on Jul 24, 2021
Amount Hidden
Show more donors

Followers

5 followers
Lejla Brkic
Dimi Dimi
Veljko Jacim
Dušica Klopic
Dejan D.

Support Campaigns

campaigns

Create a support campaign in seconds!

Support campaigns allow you to get your own fundraising page dedicated to 'Badminton Klub SERTINI Doboj'

You'll have your own unique link that you can share, and all funds raised will go directly to 'Badminton Klub SERTINI Doboj'. It's the ultimate way to show your support!

Create support campaign
€267.00
raised of €500.00 goal
53% Funded
11 Donors
Raised offline: €1,500.00
Total: €1,767.00

Help this ongoing fundraising campaign by making a donation and spreading the word.