Green Guide Goes Online

 • Ft320,000
  raised of Ft5,000,000.00 goal goal
6% Funded
42 Donors

No more donations are being accepted at this time. Please contact the campaign owner if you would like to discuss further funding opportunities

Show more
Show less

Készül Magyarország digitális, zöld iránytűje: egy átfogó webes platform, mely temérdek információval és egy online térképpel segít fenntartható szolgáltatókat és márkákat találni megannyi szektorban, Budapesten és vidéken egyaránt. A kezdeti löketet az E.ON adta - a folytatáshoz Rád van szükségünk!

-----------------------------

Támogatási lehetőségek:

Ha nehézségeid akadnak az ezen a felületen történő, bankkártyás vagy PayPal-fizetéssel, közvetlenül, banki átutalással is tudsz minket támogatni, amit ugyanúgy köszönőajándékokkal jutalmazunk!

Számlatulajdonos neve: Green Guide Alapítvány
Számlaszám: 16200106-11673765
A megjegyzésbe írd bele, hogy “adomány”
, illetve az e-mail címed, hogy felvehessük veled a kapcsolatot az ajándékod miatt (vagy írj nekünk a [email protected] címre)!

----------------------------

A kihívás, amellyel szembenézünk

A jelenlegi, lineáris, túlfogyasztásra ösztönző gazdasági modell következtében kizsákmányoljuk a természetet és olyan terhelést helyezünk Földünkre pazarló életmódunkkal, amely nem fenntartható.

Emellett a klímaváltozás is egyre félelmetesebb és szerteágazóbb problémává válik, ezért egyre fontosabb, hogy tudatos döntéseket hozzunk és együtt tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy egy élhető bolygót hagyjunk hátra a következő generációknak. A jelenlegi koronavírus-járvány is riasztó példája a klímaváltozásnak, így kiemelten fontos, hogy a gazdaság és turizmus ne a régi minták alapján, hanem egy átgondoltabb, fenntarthatóbb formában induljon újra.

Szerencsére egyre több felelősségteljes, innovatív, zöld életmódot elősegítő vállalkozás van jelen már Magyarországon is, így egyre könnyebb olyan környezettudatos életvitelt folytatni, ami nem a megvonásokról és áldozathozatalról szól, hanem örömöt csempész az életünkbe. Naprakész információ hiányában azonban sokan nem tudják, hogyan vágjanak bele szokásaik megreformálásába, vagy már elindultak a fenntartható életmód irányába, de nap mint nap akadályokba ütköznek. Gyakori probléma a klímaszorongás is; sokan tehetetlennek, egyedül érzik magukat a harcban. Gyakorlati megoldások mellett a támogató infrastruktúra megismerésére is szükségük van. Fenntarthatóságra törekvő és arra nyitott vállalkozások számára pedig nem, vagy nehezen, körülményesen, drágán elérhető a formálodó és egyre meghatározóbb, tudatos fogyasztói közönség.


A missziónk: Tudatos élet, lemondások nélkül

Célunk, hogy megmutassuk, a környezettudatos életmódnak nem kell a lemondásokról szólnia: amilyen fontos, olyan élvezetes is lehet. Riogató adatok, bűntudatkeltés vagy száraz jelentések helyett pozitív példákkal, szerethető stílusban, edukatív és szórakoztató jellegű tartalmakkal ösztönözzük a városlakókat a zöldebb életformára, hiszen minden apró lépés számít, melyet a klímaváltozás negatív következményeinek megelőzése céljából teszünk. Az aktív cselekvés pedig nemcsak a karbonlábnyomunkat, hanem a klímaszorongásunkat is csökkenti.

Együtt könnyebb: küldetésünknek érezzük, hogy a magukat egyedül érző, ám tudatos, tenni akaró emberekből egy pozitív, támogató közösséget kovácsoljunk,hogy nehéz pillanatainkban motiválni, segíteni tudjuk egymást, és közösen tegyünk a fenntartható jövőnkért.

“Ötven ember, ha összefog, többet képes elérni, mint ötszáz ember, külön-külön.”

- Yuval Noah Harari
(szabad fordítás)


Az egész egy térképpel kezdődött...

A Green Guide Budapest projekt egy print térképpel indult 2019-ben, mikor elhatároztuk, hogy szeretett városunkat egy új, szubjektív, zöld szemszögből ábrázoljuk. A stilizált térképen a főváros parkjait, piacait, bolygóbarát vendéglátóhelyeit és más fenntartható vállalkozásait, kezdeményezéseit tüntettük fel, ezzel támogatva a kisvállalkozásokat és információt nyújtva a tudatos városlakóknak és ide látogatóknak. A szintén közösségi finanszírozásból és néhány partner támogatásából megvalósult, környezetbarát risográf technikával nyomtatott térkép 5000 példányban jelent meg angol és magyar nyelven. A kiadvány igazán pozitív fogadtatásban részesült (egyik legnagyobb büszkeségünk, hogy az angol National Geographic is írt rólunk), így nem volt kérdés, hogy folytassuk a pozitív szemléletformálást.


...és online folytatódott

Azóta blogunkon, illetve Facebook és Instagram oldalainkon folytatjuk ezt az edukációt informatív és szórakoztató jellegű tartalmakkal, illetve hely- és programajánlókkal. Havonta más-más témát járunk körbe, és adunk tippeket egyedi illusztrációk és fotók segítségével olyan kérdésekben, mint a természetes tisztítószerek, veganizmus, vagy éppen városi kertészkedés.

Befogadható és kedves formában, laikus érdeklődők és fiatalok számára is érthetően adjuk át a tudást a zöld életmód témájában, legyen szó divatról, aktuális történésekről, hulladékcsökkentésről, étkezésről vagy szezonális zöld tippekről. Exkluzív módon számolunk be a város új zöld kezdeményezéseiről és eseményeiről. A fenntartható helyek részletes bemutatása során flehívjuk a figyelmet és hangsúlyozzuk a vállalkozások tudatos erőfeszítéseit, példákat mutatunk és ötleteket adunk az erőforrások hatékony felhasználására és a takarékosságra.

Találd meg, hol ehetsz a közelben egy finom vega ebédet, hol vásárolhatsz csomagolásmentesen, vagy éppen hol találod a legközelebbi közösségi kertet!

Idei, eddigi legambíciózusabb célunk egy átfogó webes platform készítése, mely temérdek információval segíti a városlakókat, hogy tudatosabb és fenntarthatóbb módon fogyasszanak, pihenjenek, közlekedjenek és vásároljanak.

Kétnyelvű, mobilbarát weboldalunk fő eleme egy online térkép, mely különböző szűrők és gyűjtemények alapján segít fenntartható szolgáltatókat találni megannyi szektorban, Budapesten és vidéken egyaránt.

A teljesség igénye nélkül a következő szektorokban fogunk zöld alternatívákat mutatni:

 • Étkezés: növényi kínálattal (is) rendelkező étkezdék, kávézók és cukrászdák, melyek fenntartható megoldásokat alkalmaznak az alapanyaghasználatban, csomagolásban, beszerzésben, szállításban
 • Bevásárlás: piacok, bioboltok, pékségek, csomagolásmentes boltok és a hulladékmentes életmódot segítő eszközöket áruló üzletek, webshopok
 • Otthon, divat és ajándék: ökotudatos ajándékboltok, otthoni illetve háztartási eszközöket árusító üzletek, használtruha-boltok, fenntartható divatmárkák
 • Egészség és szépség: természetes kozmetikumok és azokkal dolgozó kozmetikák, fodrászatok
 • Kikapcsolódás: parkok, zöldövezetek, közösségi kertek és terek, bolygóbarát sportolási, szórakozási és kulturális lehetőségek
 • Szolgáltatások: javítóműhelyek, ökotudatos lakberendezők, rendezvényszervezők, költöztetők…

De mégis mitől zöld egy vállalkozás?

A fenntarthatóság nem fekete vagy fehér; sokkal inkább egy spektrumként képzelhetük el, melynek nemcsak környezeti, hanem gazdasági és társadalmi pillérei is vannak. Célunk, hogy mind a háromra rávilágítsunk egyedi fenntarthatósági szempontrendszerünkkel, melyet azért fejlesztettünk ki, hogy hitelesen mérhessük a vállalkozások működését.

Kérdőívünk a következőket veszi figyelembe a vállalkozások működésében:

 • Energiafogyasztás
 • Vízhasználat
 • Beszerzés és erőforrás-megőrzés
 • Hulladékkezelés
 • Alapanyaghasználat és újrahasznosítás
 • Közlekedés és szállítmányozás
 • Szervezeten belüli kommunikáció, edukáció
 • Egyéb fontos (szociális) törekvések

Weboldalunkra azok a szolgáltatók kerülhetnek fel, akik megfelelnek kritériumrendszerünknek, így biztos lehetsz abban, hogy felelős vállalkozást támogatsz, ha az oldalról választod ki új kedvenc kávézódat vagy slow fashion márkádat. Igény szerint szakmai tanácsadást is tudunk biztosítani a vállalkozások fejlődéséhez, illetve a zöld szolgáltatók láthatóságát szeretnénk növelni, ezzel is segítve a kisvállalkozásokat az elmúlt időszak nehézségei után.


Több, mint online térkép

A kereshető, szűrhető szolgáltatói adatbázis mellett a weboldalon egy eseménynaptár is helyet fog kapni, ahol a jelenlegi rendszeres, Zöld Programajánlónkból ismert eseményekkel találkozhatsz majd, a szemétszedő akcióktól kezdve az ökokence-keverő workshopokon át az energiahatékonyságról szóló kerekasztal-beszélgetésekig.

Megmarad és kibővül magazinunk is, melyben különböző rovatokban - Zöld Radar, Bolygóbarát Praktikák, Tudatos Életmód - osztunk meg ajánlókat, hasznos tippeket és személyes tapasztalatokat egyaránt.

Felhasználói profilt regisztrálva pedig ezt a sok tartalmat, eseményt és kedvenc helyeidet, márkáidat el is tudod majd menteni magadnak későbbre.


A megvalósításhoz Rád is szükségünk van!

A kezdetektől fogva lankadatlan szenvedéllyel dolgozunk a Green Guide-on: rengeteget ad nekünk a sok pozitív visszajelzés, amit a közösségünktől kapunk. Viszont ahhoz, hogy hosszú távon is töretlen lelkesedéssel és számunkra is kifizetődően tudjuk végezni a tartalomkészítést, kutatást, tervezést és megannyi feladatot, ami hobbiból mostanra többünknek teljes figyelmet és napokat kitöltő munkává nőtte ki magát, külső finanszírozásra is szükségünk van.

A weboldal elkészültével több szolgáltatást is el tudunk majd indítani, ám annak elkészítéséhez 10 millió forintra van szükségünk, mely a sok-sok résztvevő kutatással, tervezéssel, webfejlesztéssel, tartalomfeltöltéssel töltött munkáját fedezi.

A kezdeti löketet az E.ON adta - a folytatáshoz rátok van szükségünk.

A Green Guide Online felületének megvalósításához az E.ON, aki energiaszolgáltatóként kiemelt figyelmet szentel a fenntarthatóság ügyének, több millió forintos kezdő támogatást nyújtott. A támogatás óriási segítséget jelent, de a weboldal elkészítéséhez további 5 millió forintra van szükségünk.

Ahogy a térkép esetén is, most is közösségi finanszírozás kampányt indítunk.

Mit adunk támogatásodért cserébe?

Különböző összegekben támogathatsz minket:

Már 500 Ft-ért is jár a virtuális pacsi és hírlevél a weboldal állásáról, de 1500 Ft-ért már a támogatók oldalán is megjelenítjük a neved, 3000 Ft-ért pedig egyedi, risográf képeslapot adunk.

5000 Ft-ért cserébe a hírlevél és névmegjelenítés mellett egy A5 méretű egyedi print, 9000 Ft-ért limitált szériás, A3 méretű print, 15.000 Ft-ért pedig Green Guide-os hímzett felvarró is jár.

Ha 30.000 Ft-tal támogatsz, és szeretnéd, akkor a weboldal tesztelésébe is bevonunk, 75.000 Ft-ért pedig a VIP meghívót küldünk a platform indulására szervezett, zártkörű eseményére.


Miben segít a támogatásod?

Ilyen sokféle munkafolyamathoz járulsz hozzá, ha támogatsz minket:

Kiket segítesz a támogatásoddal?

A fenti csapat munkáját további 14 fantasztikus önkéntes segíti, akik rendszeresen, vagy ad-hoc járulnak hozzá a Green Guide sikereihez tanácsadással, tartalomkészítéssel, UX tervezéssel, és még sok-sok mással.


Médiamegjelenések:

Büszkék vagyunk rá, hogy már több mint 30 médium beszámolt a kezdeményezésünkről, többek között:

Hogyan tudsz még segíteni?

Még a legapróbbnak tűnő adomány is számít, de ha jelenleg nem tudod pénzzel támogatni projektünket, ám tetszik a kezdeményezés, megköszönjük, ha megosztod ezt a kampányt az ismerőseiddel, és követsz minket social media felületeinken:

Instagram: @greenguidebudapest
Facebook:
/greenguidebudapest


Vállalkozásoknak:

Ha nagyobb összeggel, szponzorként szeretnéd támogatni a projektünket, kérjük, írj a [email protected] e-mail címre.

Ha pedig a leendő online térképünkre szeretnél felkerülni, mint zöld vállalkozás, bemutatkozásodat a [email protected] e-mail címre várjuk.


Kiemelt támogatónk:
Rewards

Almazöld: Még a legkisebb adomány is segít - köszönjük, hogy segítesz nekünk közelebb kerülni projektünk megvalósításához, ezáltal egy tudatosabb társadalom kialakításához. támogatásodért jár a virtuális pacsi, és ha megadod az e-mail címed, a weboldal fejleményeiről is folyamatosan értesülhetsz.

1 Backers

Mentazöld: Lépj velünk eggyel nagyobbat a zöld úton! Adományod neked is nevet szerez a támogatóink között az új platformon. Köszönjük, hogy a közösség része vagy!

2 Backers

Pisztáciazöld: Kapcsolj zöld fokozatba! Hozzájárulásoddal közelebb kerülünk célunkhoz, amiért cserébe magadnak jó érzést szerzel, mi pedig egyedi képeslappal és hálával mondunk köszönetet.

0 Backers

Olívazöld: Köszönjük! Segítségeddel még több emberhez eljuthatnak a zöld gondolatok és így még több fővel bővülhet a zöld közösség - a te otthonod pedig egy egyedi, A5 méretű risográf printtel.

7 Backers

Mohazöld: Te vagy a zöld király! Támogatásod nagyban hozzásegít minket fenntarthatósági platformunk megvalósításához, hálánk jeléül pedig egyedi képeslappal és limitált szériás, A3 méretű rizográf printtel jutalmazunk.

10 Backers

Xanadu zöld: Nagylelkű hozzájárulásoddal zöld irányba állítjuk tájolónkat és még hatékonyabban dolgozhatunk a fenntarthatóságért. Hálánkon túl igazi kincseket is magadénak mondhatsz: egyedi rizográf nyomatok mellett ruhád dísze lehet egy limitált Green Guide hímzett felvarró is!

1 Backers

Fenyőzöld: Húúúú, te aztán tényleg megpörgetted a zöld iránytűt! Elmondhatatlanul hálásak vagyunk neked, amiért támogatod fenntarthatósági projektünket! Megbecsülésünket a felsorolt ajándékokon túl egy igazán egyedi lehetőséggel szeretnénk megfejelni: tesztelőként velünk követheted a platform épülését és véleményeddel még formálhatod is azt.

2 Backers

Smaragdzöld: Úrég!! Ennél nagyobb elismerést és bizalmat nem is kaphatunk, hálásan köszönjük! Az összes többi ajándék és tesztelési lehetőség mellett egy VIP meghívót is küldünk számodra zártkörű eseményünkre, melyet a weboldal indulásakor tartunk.

0 Backers

Fundraising Team

A guide to sustainable living in Hungary

A guide to sustainable living in Hungary

Donors

 • Anonymous
 • Donated on Sep 22, 2021
 • Go Green Budapest :)

Ft4000.00
 • Timár Gyöngyi
 • Donated on Sep 03, 2021
Ft10000.00
 • Anonymous
 • Donated on Aug 07, 2021
Ft5000.00

No updates for this campaign just yet

Donors & Comments

42 donors
 • Anonymous
 • Donated on Sep 22, 2021
 • Go Green Budapest :)

Ft4000.00
 • Timár Gyöngyi
 • Donated on Sep 03, 2021
Ft10000.00
 • Anonymous
 • Donated on Aug 07, 2021
Ft5000.00
 • Anonymous
 • Donated on Jul 29, 2021
Amount Hidden
 • Anonymous
 • Donated on Jul 27, 2021
Amount Hidden
 • Orsolya Becsey
 • Donated on Jul 21, 2021
 • Hajrá Greenguide csapat 💚

Ft9000.00
Ft2000.00
 • Anonymous
 • Donated on Jun 22, 2021
Ft5000.00
 • B Kiss
 • Donated on Jun 10, 2021
Ft3000.00
 • Zsofia Macsai
 • Donated on Jun 10, 2021
 • 🤞

Ft10000.00
Show more donors

Followers

20 followers
Réka Hegedűs
Janos Kis
Csaba Gábor Molnár
Gyöngy Csernyus
Nóra Molnár
Órás Viktor
Zsuzsanna Unger
Judit Török
Robert Bolyacz
Ágnes Takler
Show more Followers
Ft320,000
raised of Ft5,000,000.00 goal
6% Funded
42 Donors

No more donations are being accepted at this time. Please contact the campaign owner if you would like to discuss further funding opportunities