Μετά τη φωτιά, Μια καινούργια αρχή για την Παλιά Σκάλα

Fundraising campaign by Alexia Papagianni
  • €10,000
    raised of €10,000.00 goal goal
100% Funded
123 Donors

The campaign owner has stopped the page from accepting further donations. Please contact them if you'd still like to donate

Help this ongoing fundraising campaign by making a donation and spreading the word.
Show more
Show less



Σύνοψη: Συγκεντρώνουμε χρήματα για να βοηθήσουμε την Ελενα και το Σίλα να ξανακτίσουν το ξυλουργείο, το σαπωνοποιείο, το αγρόκτημα και το σπίτι τους στην Παλιά Σκάλα, που κάηκαν ολοσχερώς από τις φωτιες που τον Αύγουστο του ‘21 έκαψαν πάνω από 500.000 στρέμματα στη Βόρεια Εύβοια. Η Παλιά Σκάλα, χτισμένη σε ένα ξέφωτο του πευκοδάσους Βασιλικών- Τσαπουρνιάς,φιλοξένησε για σχεδόν 40 χρόνια μια απίστευτη ανθρώπινη ενέργεια, συνδέθηκε ενεργά και πολύπλευρα με την τοπική κοινότητα και υπήρξε χώρος επίσκεψης και ανατροφοδότησης για εκατοντάδες ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό . Οι κάτοικοι των Βασιλικών έχουν ήδη προσφέρει προσωρινή φιλοξενία και στήριξη στην πενταμελή οικογένεια, αλλά το ζητούμενο είναι να ενεργοποιηθεί και πάλι η επαγγελματική δραστηριότητα Ελένης-Σίλα και να φτιαχτεί βήμα – βήμα η Παλιά Σκάλα. Για να γίνει αυτό,εμείς οι φίλοι τους βάλαμε στόχο να μαζέψουμε αρχικά 10.000 Ευρώ μέσα στη χρονιά 2021 και μετά, βλέπουμε. Ελπίζουμε με τη βοήθειά σας να το καταφέρουμε.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ( ΠΑΝΩ) ΠΑΛΙΑΣ ΣΚΑΛΑΣ

Ο Σίλας που είχε περάσει τα παιδικά και νεανικά του χρόνια στην Αθήνα, ήρθε στην περιοχή αυτή το 1982, μαζί με μια παρέα συνομηλίκων του, αναζητώντας ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, αυτάρκη, αειφορικό και σε αρμονία με τη φύση. Αγόρασε με φίλους του ένα κομμάτι γης σε ένα ξέφωτο του δάσους, στην περιοχή «Παλιά Σκάλα», και με τη βοήθεια τη δικιά τους και άλλων νέων έχτισε με τα χέρια του ένα σπίτι με πέτρες και ξύλα.Αυτό σε λίγα χρόνια μετατράπηκε σε ένα οικολογικό αγρόκτημα, με ζώα και καλλιέργειες. Οι κάτοικοι της Παλιάς Σκάλας εναλλάσσονταν, αλλά και οι επισκέπτες της ήταν αμέτρητοι, αφού η πόρτα της ήταν πάντα ανοιχτή σε κόσμο από την Ελλάδα και άλλες χώρες. Εδώ μπορούσε να βρει κανένας χώρο φιλοξενίας, συνάντησης, επικοινωνίας, ανταλλαγής, ξεκούρασης, δημιουργίας και ενδυνάμωσης. Αβίαστα προέκυπταν αυτοσχέδιες συζητήσεις, αναλύσεις, φαγοπότια, γιορτές και μουσικές βραδιές που συχνά έφταναν μέχρι τις πρωινές ώρες.Δεν έλειπαν βέβαια και οι παρεξηγήσεις,οι καυγάδες,οι χωρισμοί,οι οικονομικές δυσκολίες,οι πλημμύρες, χιόνια, θάνατοι….Όμως μέσα από όλα αυτά ,η Παλιά Σκάλα εξελισσόταν,δυνάμωνε και ωρίμαζε.

Το 1998 ο Σίλας γνώρισε την Έλενα που ερχόταν από τη βόρεια Ελλάδα και της άρεσε να ταξιδεύει, όμως μαγεύτηκε από όσα βρήκε σε αυτό τον τόπο και αποφάσισε να μείνει. Προσθέτοντας τη δική της μαγεία και ενέργεια βοήθησε ώστε η Παλιά Σκάλα να αναπτύξει νέες δεξιότητες αλλά και 3 νέους κατοίκους, την Εφη,τον Δημήτρη και τον Βασίλη ,τα παιδιά που απόκτησε μαζί με τον Σίλα και που μεγάλωσαν μέσα στο δάσος.

Ο Σίλας, εκτός από στοχαστής, μουσικός και φροντιστής των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών, είναι και αυτοδίδακτος ξυλουργός και δημιούργησε ένα σπουδαίο ξυλουργικό εργαστήρι στο κοντινό χωριό, την Τσαπουρνιά. Η Έλενα, εκτός από τις μαγικές ικανότητές της στην οργάνωση του σπιτιού και κάθε είδους τελετών μέσα και έξω από αυτό, ασχολιόταν με την αρωματική σαπωνοποιία και την παραγωγή θεραπευτικών σκευασμάτων, αξιοποιώντας τα δώρα της φύσης. Και οι δυό τους συνδύαζαν την γονεϊκή τους αποστολή με τις βιοποριστικές τους ασχολίες και την δημιουργία μιας παραδεισένιας κατάστασης στο σπίτι τους, με εδέσματα, αναγνώσματα, συζητήσεις με ποικίλα θέματα,τραγούδια, χορούς, ασκήσεις, παιχνίδια και κάθε είδους απολαύσεις που απλόχερα μοιράζονταν με κάθε επισκέπτη.

Ελενα και Σίλας είχαν μια συνεχή ενεργή παρουσία και στην κοινότητα των Βασιλικών. Συμμετείχαν στους συλλόγους γονέων του σχολείου, σε τοπικούς συνεταιρισμούς, σε κάθε κοινή πρωτοβουλία, σε προσπάθειες να κρατηθεί η ζωή στο χωριό δημιουργική, παραγωγική και να κρατάει το ενδιαφέρον της νέας γενιάς να παραμείνει στον τόπο της

Έτσι, η οικογένεια Ελένης και Σίλα ρίζωσε στον τόπο αυτό, ανάμεσα στην Παλιά Σκάλα, στο διπλό εργαστήρι τους στην Τσαπουρνιά, στα Βασιλικά, όπου συναντούσε την κοινότητα, και στο Ψαροπούλι, στην όμορφη παραλία με την έντονη καλοκαιρινή ζωή. Με τον τρόπο της μάλιστα, συνέδεσε και ένα πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων, που έρχονταν ως επισκέπτες αυτού του μοναδικού παραδείσου, με την τοπική κοινωνία και τον περιβάλλοντα φυσικό και ανθρώπινο χώρο.

Και το καλοκαίρι του ´21 ήρθε η φωτιά να κάψει ολοσχερώς το σπίτι, με όλα τα πολύτιμα υπάρχοντά του, το αγρόκτημα με τα ζώα του και τα φρούτο δέντρα του,το ξυλουργείο και το σαπωνοποιείο με όλο τον εξοπλισμό τους.

Οι κάτοικοι των Βασιλικών έδειξαν μεγάλη ευαισθησία και αλληλεγγύη στην πυρόπληκτη οικογένεια προσφέροντας τους φιλοξενία και κάθε είδους υποστήριξη.

Το επόμενο βημα είναι οι αγαπημένοι μας παλιόσκαλιτες, να αρχίσουν σιγά- σιγά να ξαναχτίζουν τη ζωή τους, το σπιτι τους, το αγρόκτημα τους και τα εργαστήρια τους.

Γίαυτο το σκοπό βάλαμε στόχο να μάζεψουμε 10.000€ σαν πρωτο βήμα.Με αυτά τα λεφτα και τη βοήθεια συγγενών και φίλων ,η Έλενα και ο Σιλας θα μπορέσουν να ξεκινησουν το χτισιμο, τα φύτεματα και το δύσκολο εργο της αναγέννησης όσων η φωτιά δε σεβάστηκε.

Ας βοηθήσουμε όλοι να μείνει ζωντανό το πνεύμα της Παλιάς Σκάλας!

Organizer

  • Alexia Papagianni
  •  
  • Campaign Owner

Donors

€400.00
  • Aristea Charalampidou
  • Donated on Nov 28, 2021
€300.00
€240.00
Dec 01

ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ! We did it!

Update posted by Alexia Papagianni at 09:59 am

See update
0
Dec 01

ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ! We did it!

Update posted by Alexia Papagianni at 09:55 am

See update
0
Dec 01

ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ! We did it!

Update posted by Alexia Papagianni at 09:52 am

See update
0

Donors & Comments

123 donors
€400.00
  • Aristea Charalampidou
  • Donated on Nov 28, 2021
€300.00
€240.00
  • Anonymous
  • Donated on Nov 23, 2021
Amount Hidden
  • Anonymous
  • Donated on Nov 23, 2021
Amount Hidden
  • Anonymous
  • Donated on Nov 22, 2021
Amount Hidden
  • Anonymous
  • Donated on Nov 22, 2021
€10.00
  • Anonymous
  • Donated on Oct 28, 2021
€40.00
  • Anonymous
  • Donated on Oct 26, 2021
  • Καλή νέα αρχή στο Σϊλα και στην οικογένεια του

€80.00
  • Anonymous
  • Donated on Oct 18, 2021
€25.00
Show more donors

Followers

48 followers
Nikos Kleidaras
katerina pavlaki
Johnny London
George Penesis
Jeff Dunn
Ηλίας Mάνης
Alexia Papagianni
MARIETTA PANAGOPOULOU
Artemis Nazou
Show more Followers
€10,000
raised of €10,000.00 goal
100% Funded
123 Donors

No more donations are being accepted at this time. Please contact the campaign owner if you would like to discuss further funding opportunities

Help this ongoing fundraising campaign by making a donation and spreading the word.

Not Ready to Donate?

Did you know a 10 second Facebook share raises an average of €25?

Share on Facebook