Да помогнем на българските астрономи

Update posted by Alexandra Algafari On Jun 13, 2017

Ученици от Международна гимназия Златарски посетиха Националната астрономическа обсерватория в Рожен като част от благотворителния си проект за финансиране на тазгодишната експедиция на българските астрономи в САЩ. Групата от 16 ученици имаше възможността да наблюдава невероятен залез от кулата с големия телескоп, но за съжаление метеорологичните условия не позволиха наблюденията на звезди и използването на телескопите. Въпреки това Никола Петров, астрономът, който през април посети Гимназия Златарски, разказа изключително интересни факти, свързани с видовете космически тела, Големия взрив и раждането и смъртта на звездите, както и иновативни теории за началото на вселената и евентуалния ѝ край, за мултивселените и тъмната енергия. Учениците бяха запленени от разказа и участваха активно с добре обмислени въпроси, които показаха високото ниво на общата им култура и на познанията им по физика и астрономия.
Add a Comment

Update posted by Alexandra Algafari On May 09, 2017

На 18.04. гост-лектор в Международна гимназия Златарски беше Никола Петров, астроном към Националната Астрономическа Обсерватовия в Рожен. Той ни разказа за магичските далечни светове отвъд нашата планета, които нарече невидими, защото са невъзможни за наблюдение и изследване без подходяща техника.

Срещата беше част от настоящия проект на ученици на Гимназията от 10. и 11. клас, които организират кампания за подпомагане на тазгодишната експедиция на г-н Петров и негови колеги в САЩ. Екипът на НАО-Рожен ще присъства на едно от най-важните астрономически събития от последните години, а именно Великото американско пълно слънчево затъмнение, което ще се случи на 21. август тази година. За експедицията ще е необходимо високотехнологично оборудване, за което учените нямат финансовите средства и без външна помощ не би могло да бъде закупено.

Под ръководството на Александра Алгафари, която е част от екипа на Гимназията и с подкрепата на ръководството на Златарски, Анели и Ралица (10а), Александра, Калина и Кристиана (10б), Антон (10в), Петър, Камелия, Стефания, Габриела, Борис и Борян (11IBb) и Анна и Албена (11IBc) са доброволците от Златарски, които ще помогнат за събирането необходимата сума чрез различни онлайн похвати, организиране на събития и изготвяне на цялостна стратегия за кампанията. Тази работа е част от задължителните часове креативна и общественополезна дейност в IB програмата, а и ще позволи на учениците да научат и развият нови умения в сферата на доброволчеството, маркетинга и организацията на събития.

Сред планираните дейности са включени разпространяване на линка за онлайн краудфъндинг кампанията, продажба на домашно приготвени лакомства, организация на спортни събития с такса за участие и зрителска такса, писане на апел за помощ до близки и приятели и дори медиини участия, а идеите на учениците не секват! Доброволците ни се надяват да съберат необходимите средства до началото на август, когато трябва да се закупи и техниката, нужна за експедицията.

Add a Comment

photo

Great initiative, girls and boys! Keep going and fingers crossed that you make it!

Albena Markova

Backed with €50.00 On Jun 28, 2017

photo

Irina Ribarova

Backed with €25.00 On Jun 19, 2017

photo

Anonymous

Backed with €25.00 On Jun 17, 2017

photo

Успех

Asen Vodenicharov

Backed with €10.00 On Jun 14, 2017

photo

Anonymous

Backed On May 17, 2017 Amount Hidden

photo

Nina Barabina

Backed with €57.00 On May 17, 2017

photo

V T

Backed with €10.00 On May 13, 2017

photo

Anonymous

Backed with €20.00 On May 12, 2017

photo

Anonymous

Backed with €5.00 On May 11, 2017

photo

Поздравления за тази инициатива на учениците и успех на астрономите от НАО-Рожен. Развитието на науката в България е възможно и трябва да бъде обща цел за цялото ни общество!

Dessislava Proshkova

Backed On May 11, 2017 Amount Hidden

SHOW MORE COMMENTS
Add a Comment

photo

Alexandra Algafari

send a message

photo

Ivan Raichkov

Following Since Jun 18, 2017

photo

Мартин Монов

Following Since May 12, 2017

photo

Petar Donchev

Following Since May 11, 2017

photo

Stanislav Yanakiev

Following Since May 11, 2017

photo

Nikolay Yordanov

Following Since Apr 26, 2017

Not Ready to Donate?

Did you know a 10 second Facebook share raises an average of €25?

Share on