Justice for Zak

 • €49,042
  raised of €55,000.00 goal goal
89% Funded
1,385 Donors
Help this ongoing fundraising campaign by making a donation and spreading the word.
Show more
Show less

(English below)

Η συγκεκριμένη διαδικασία οικονομικής ενίσχυσης είναι αυτή που συνδέεται ευθέως με την οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα διατεθεί για την κάλυψη των διαδικαστικων και λοιπών εξόδων που απαιτούνται για τη διαλεύκανση της δολοφονίας του Ζακ και της δικαίωσης της μνήμης του.

ΔΙΚΗ: ΕΝΑΡΞΗ 21/10/2020

Οι άνθρωποι με υγιή αντανακλαστικά, εκείνο το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου του 2018, σοκαρίστηκαν βλέποντας το βίντεο που δημοσιεύτηκε και στο οποίο φαίνεται πεντακάθαρα κάποιος να λιντσάρεται σε δημόσια θέα, ανάμεσα σε μια αρένα παρατηρητών που βιντεοσκοπούσαν το ‘’θέαμα’’ χωρίς να αντιδρούν. Πριν ακόμη μάθουν πως στον πεζόδρομο αυτό ήταν ο Ζακ, η Zackie.

Σοκαρίστηκαν γιατί τα βίντεο που δημοσιεύτηκαν ήταν η οπτικοποίηση της βαρβαρότητας. Μιας βαρβαρότητας που διέψευσε τους αρχικούς ισχυρισμούς του ενός δολοφόνου που εμφανιζόταν μπροστά στις κάμερες ώστε να περιγράψει ψευδώς πώς ‘’κάποιος που μπήκε να τον κλέψει έκοψε μόνος του τον λαιμό του με τα γυαλιά μιας τζαμαρίας που ο ίδιος έσπασε’’. Ενός ανθρώπου που παρουσιάστηκε την ίδια μέρα ατάραχος στα κανάλια, σαν τον μεροκαματιάρη βιοπαλαιστή που σκουπίζει μπροστά στο μαγαζί του γυαλιά και αίματα, ενώ λίγες ώρες πριν είχε εμπλακεί στη δολοφονία ενός ανθρώπου.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος δολοφόνος, θεωρώντας πως δεν θα βρεθεί ποτέ, αμέσως μετά τη δολοφονία, επιδόθηκε σε μια άνευ προηγουμένου ενοχοποίηση του θύματος μέσω των κοινωνικών δικτύων. Τον αποκάλεσε "χρήστη", "ληστή", "έναν άνθρωπο σε αμόκ" αναφέροντας και πάλι ψευδώς πως ήταν αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού, αλλά όχι την εμπλοκή του στη δολοφονία. Ο ίδιος άνθρωπος δυο χρόνια μετά τη δολοφονία, και ενώ βρίσκεται στη θέση του κατηγορούμενου, συνεχίζει με την ίδια τακτική να παρουσιάζεται σαν αυτόκλητος τιμωρός που θέλησε να προστατεύσει τον κόσμο από κακοποιά στοιχεία. Σκυλεύει τη μνήμη ενός νεκρού αμετανόητος, με την ίδια μανία.

Οι Αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο ολοκλήρωσαν επιτυχώς αυτό που ξεκίνησαν οι δυο πρώτοι δολοφόνοι. Έδωσαν τα τελευταία χτυπήματα και πέρασαν δεματικά σε έναν ημιθανή άνθρωπο που άφησε στα χέρια τους την τελευταία του πνοή. Το ΕΚΑΒ που παρέλαβε ένα σώμα χωρίς σφυγμό, δέχτηκε να τοποθετηθεί εντός του ασθενοφόρου δεμένος πισθάγκωνα, κάτι που απέτρεψε μια ενδεχόμενη πετυχημένη ανάνηψη.

Οι διωκτικές αρχές χωρίς να διερευνήσουν το περιστατικό, άφησαν αυτόπτες μάρτυρες να φύγουν χωρίς να λάβουν καταθέσεις, δεν σφράγισαν τον χώρο ώστε να διερευνηθεί σαν τόπος εγκλήματος, επέτρεψαν στους δολοφόνους να εξαφανίσουν τα όποια ενοχοποιητικά στοιχεία υπήρχαν, και στη συνέχεια δέχτηκαν την πλήρη συγκάλυψη από τους ανωτέρους τους και τους εκπροσώπους της Αστυνομίας που δήλωναν πως "χρησιμοποίησαν νόμιμη βία", αποδεικνύοντας πως είτε πρόκειται για τον Αλέξη, είτε για τον Παύλο, είτε για τον Ζακ, αυτό που συνέβη θα ξανασυμβεί, αν δεν αλλάξει η θεσμική ατιμωρησία που έχουν συνηθίσει να απολαμβάνουν.

Η εικόνα των βίντεο, αλλά και οι μαρτυρικές καταθέσεις ανθρώπων που εξήγησαν πως τον άκουσαν να φωνάζει ‘’βοήθεια’’ πολύ πριν εισέλθει στο κοσμηματοπωλείο, εξήγησαν λεπτό προς λεπτό την απάθεια, τον κοινωνικό ρατσισμό, τις σκέψεις του φασίστα της διπλανής πόρτας που μπορεί σε ένα δευτερόλεπτο να γίνουν πράξη. Ο όχλος δεν ενοχλήθηκε που πέθαινε μπροστά του ένας άνθρωπος, θεωρώντας πως είναι ‘’κλέφτης, χρήστης, μετανάστης’’. Θεώρησε τις ζωές όλων αυτών των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων κάτι παραπάνω από ανεπιθύμητες. Τις θεώρησε ξεγραμμένες. Ζωές ανάξιες να βιωθούν. Γι’ αυτό και στην πλειοψηφία του, επέλεξε να μην αντιδράσει.

Ο Ζακ, η Zackie άφησε μια τελευταία ανάσα σε εκείνο τον πεζόδρομο της Γλάδστωνος που μια τζαμαρία πληρώνεται με μια ζωή. Άφηνε όμως την τελευταία του ανάσα σε κάθε προσπάθεια απενοχοποίησης του λιντσαρίσματος στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Κάθε φορά που δημοσιογράφοι δημοσίευαν τρομολαγνικά "ρεπορτάζ" που ήταν στην πραγματικότητα δελτία τύπου της Αστυνομίας. Σε κάθε γκάλοπ που στήθηκε για να μπορέσει κάποιος από τον καναπέ του να ψηφίσει για το "αν θεωρεί σωστή τη δολοφονία ενός γκέι οροθετικού". Άφηνε την τελευταία του πνοή κάθε φορά που κάποιος εξέφραζε κυνικά την άποψη "δεν έγινε και τίποτα".

Και ξαναζωντάνευε μέσα από τους συλλογικούς αγώνες που δόθηκαν μετά. Σε κάθε πορεία, σε κάθε συγκέντρωση, μέσα από κάθε άνθρωπο που αρνήθηκε να ταυτιστεί με την αποκτήνωση εκείνων που στέρησαν εν ψυχρώ τη ζωή ενός ανθρώπου που θεώρησαν ‘’περιθωριοποιημένο’’. Ο αγώνας που ξεκίνησε για τη δικαίωση του ήταν και είναι μια έκφραση του συλλογικού πένθους που βιώσαμε όλα μέσα μας. Ενός πένθους που κουβαλάμε χρόνια στις μνήμες και τις συνειδήσεις μας όταν πεισματικά αρνούμαστε να αφήσουμε στη λήθη το αίμα των δολοφονημένων αδελφών μας. Του Αλέξη, του Σαχζάτ, του Παύλου, της Ελένης και τόσων άλλων.

Αυτός ο Οκτώβρης χάρισε στο αντιφασιστικό κίνημα μια μεγάλη νίκη. Οι χιλιάδες άνθρωποι που γέμισαν τους δρόμους γύρω από το Εφετείο την ημέρα που η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε σαν εγκληματική οργάνωση, οι χιλιάδες που άφησαν τα δάκρυα τους ελεύθερα μετά την καταδίκη της συμμορίας των μαχαιροβγαλτών, δικαιώθηκαν μετά τη δικαστική απόφαση, που αποτέλεσε μια πρώτη δικαίωση για τα θύματα του Ναζισμού.

Αυτός ο Οκτώβρης, αυτή η μάχη που κερδήθηκε, θα μας οπλίσει με δύναμη για ακόμα μια δικαστική μάχη ενάντια στον φασίστα της διπλανής πόρτας. Εκείνον που δεν διστάζει να κλωτσήσει και να βασανίσει μέχρι θανάτου έναν ανυπεράσπιστο άνθρωπο, εκείνον που θα παρακολουθήσει αυτή τη βαρβαρότητα σαν "θέαμα", εκείνον που θεωρεί πως οτιδήποτε δεν χωράει στην καταπιεστική κανονικότητα του, θα πρέπει να εξοντωθεί.

Ο κόσμος της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς, τώρα καλείται να αγωνιστεί ξανά για να εκπληρώσει τα όνειρα των δολοφονημένων αδερφών μας. Ο Ζακ, η Zackie, δολοφονήθηκε από όσα προσπαθούσε να αλλάξει σε αυτή την κοινωνία: από την τοξικοφοβία, την ομοφοβία, τον κοινωνικό εκφασισμό και την απάθεια. Υπήρξε αντιφασίστας, μαχητής, περήφανα queer, περήφανα οροθετικός, περήφανη τσούλα, δίπλα σε όποιο είχε ανάγκη.

Στις 21 Οκτωβρίου 2020, στη συμπλήρωση δύο χρόνων και ενός μήνα ακριβώς από τη βάρβαρη δολοφονία του Ζακ, ορίστηκε η δίκη των δολοφόνων του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Θα είμαστε εκεί για να ακουστεί η φωνή του, για να συνεχίσει να υπάρχει η ακαταμάχητη λαχτάρα για τη ζωή που κατάφερνε να εμφυσήσει σε όποιον/α/ο περπατούσε δίπλα του.

Θα είμαστε εκεί για να φτιάξουμε έναν κόσμο που θα μας χωράει όλες και όλους ελεύθερους και ελεύθερες.

Έναν κόσμο που δεν θα χωράει ο φόβος, τα στερεότυπα και τα "κουτάκια" της τοξικής κανονικότητας.

"Εάν με ρωτούσες τι θα ήθελες να αλλάξεις στην κοινωνία, επειδή οι φασίστες δε θα πάψουν να είναι φασίστες, θα ήταν όταν βλέπεις να επιτίθενται σε κάποιον να μην κοιτάς από την άλλη. Δε λέω να παίξεις ξύλο, γιατί ούτε εγώ το έχω με το ξύλο, αλλά μπορείς να βάλεις μια φωνή. Να κάνεις κάτι, να αντιδράσεις με κάποιον τρόπο" – Zackie Oh.

Ραντεβού στις 21 Οκτωβρίου στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, Πρωτοδικείο Αθηνών, Δέγλερη 4 (μεγάλη αίθουσα).

#Justice4ZakZackie

Λίγα λόγια:

Την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου ο Ζακ Κωστόπουλος, ακτιβιστής του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος, οροθετικός, αντιφασίστας και drag queen (Zackie Oh) δολοφονήθηκε βάναυσα στο κέντρο της Αθήνας σε δημόσια θέα. Η δολοφονία δια λιντσαρίσματος έγινε από «αγανακτισμένους πολίτες» με την ανοχή και τη σύμπραξη ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας. Στη συνέχεια ακολούθησε μια πρωτοφανής επιχείρηση συγκάλυψης της δολοφονίας, παραπληροφόρησης και ενοχοποίησης του θύματος. Η δολοφονία του Ζακ ήταν μια πράξη βαρβαρότητας και κοινωνικού εκφασισμού. Απαιτούμε την απόδοση δικαιοσύνης. Θα αγωνιστούμε για να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Θα αγωνιστούμε ενάντια στο φασισμό και την «κανονικότητα». Οι ζωές μας έχουν αξία. #Justice4ZakZackie

Ανακοίνωση για την οικονομική ενίσχυση του δικαστικού αγώνα για τον Ζακ

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η πρώτη φάση του fundraising για την κάλυψη των τρεχόντων δικαστικών εξόδων καλύφθηκε χάρη στη συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου και γι’ αυτό διακόπηκε προσωρινά. Αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο ποσοστό από το ποσό το οποίο συγκεντρώθηκε έχει ήδη διατεθεί στο πλαίσιο των αναγκών που προέκυψαν κατά την προανάκριση. Με δεδομένο ότι αυτός ο αγώνας βρίσκεται στην αρχή του έγινε μια εκτίμηση των μακροπρόθεσμων εξόδων που θα χρειαστούν για την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας σε α’ και β’ βαθμό που συμπεριλαμβάνει τα δικαστικά έξοδα, τις αμοιβές των δικηγόρων, τη συνεργασία με εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τις επαφές με διεθνείς οργανισμούς. Γι’ αυτό το λόγο από σήμερα ανοίξει ξανά η διαδικασία οικονομικής ενίσχυσης μέσω fundraising, ώστε να καλυφθούν αυτά τα έξοδα και να εξυπηρετηθεί η διαδικασία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Υπενθυμίζουμε ότι αυτό το fundraising είναι το μοναδικό που συνδέεται ευθέως με την οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου. Μόλις ολοκληρωθεί το δικαστικό και θεσμικό σκέλος του αγώνα για τη διαλεύκανση της δολοφονίας του Ζακ και τη δίκαιη τιμωρία όσων συμμετείχαν σε αυτήν, θα γίνει ένας δημόσιος απολογισμός των εξόδων, ώστε να υπάρχει μια ανοιχτή και διαφανής σε όλους/ες διαδικασία. Σε περίπτωση που το ποσό που θα συγκεντρωθεί υπερβαίνει τα έξοδα , τα χρήματα που θα απομείνουν θα διατεθούν για τη στήριξη ενός κοινωνικού σκοπού που θα ανακοινωθεί.

Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε ξανά για την αλληλεγγύη σας, μας δίνει δύναμη στη μάχη που δίνουμε.

English

The particular fundraising is connected directly with Zak´s family. The amount raised will cover procedural and other expenses needed for the demystification of Zak´s murder and in vindication of his memory.

A few words:

On Friday, September 21, Zak Kostopoulos, an activist of the LGBTIQ+ movement, HIV positive, antifascist and drag queen (Zackie Oh), was brutally assassinated in the center of Athens in public view. The murder was instigated by "outraged citizens" with the tolerance and accomplicity of men of the Greek Police. It was followed by an unprecedented operation of covering up the murder, misinforming the public, and re-victimizing the victim. The murder of Zak was an act of barbarism and growing fascism. We demand justice. We will fight until those who are guilty of Zak's murder are punished. We will fight against fascism and "normativity". Our lives matter.

Announcement regarding the financial support of the judicial struggle for Zak

We would like to inform you that the first phase of the fundraising campaign, aiming at covering the running judicial expenses, has been successful mainly due to people’s very touching response and that is why the campaign was temporarily stopped. Currently, a significant amount of the raised money has already been used for the purposes of the preliminary examination. Taking into consideration the fact that this struggle has just started, an estimation of the long-term expenses needed for the completion of the judicial procedures during first and second instance has been prepared, including court expenses, lawyers’ salaries, the cooperation with specialists/experts in Greece and abroad and the interconnections with international organizations. Since today, therefore, the financial support through the fundraising campaign is again available in order to cover the aforementioned expenses and facilitate the process by the best possible way. We would like to remind you that this is the only fundraising campaign directly connected with the family of Zak Kostopoulos. When the judicial and institutional part of the struggle for uncovering the truth around Zak’s murder and the fair punishment of the perpetrators have been completed, a public report on expenses will be drafted and made publicly available to all in order to ensure an open and transparent process. In case the amount of collected money exceeds the expenses, the rest of the money will be allocated to a social cause which will be soon announced.

We would like once more to thank you for your solidarity, which gives us strength to continue our fight.

Organizer

Donors

 • Anonymous
 • Donated on Mar 14, 2024
€50.00
 • Margarita Nikitaki
 • Donated on Mar 13, 2024
Amount Hidden
 • Α Φ
 • Donated on Mar 13, 2024
€15.00
Jan 12

Εναρξη δίκης στο Εφετείο. Πρώτες δικάσιμοι.

Update posted by Nicholas Kostopoulos at 04:11 pm
rrrr

Η έναρξη της δίκης σε β´ βαθμό για τον φόνο του/της Ζακ Κωστόπουλου / Zackie Oh πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15/12 εν μέσω αποχής των δικηγόρων όλης της χώρας.Η επόμενη δικάσιμος (Πεμπτη 18 Ιανουαρίου 2024) θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Δ 70Α, 1ος όροφος, είσοδος από Λουκάρεως 14.Επόμενες δικάσιμοι: 18 και 26

See update
0
Sep 09

Συγκέντρωση - πορεία. 5 χρόνια χωρίς τη ΖΑΚ - ZACKIE OH

Update posted by Nicholas Kostopoulos at 06:25 pm
rrrr

See below for the English translation ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΟΡΓΗΣ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗΣ. ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ZΑΚ – ZACKIE Oh Στις 21 Σεπτεμβρίου, συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τότε που ο Ζακ / η Zackie, δολοφονήθηκε σε κοινή θέα ένα μεσημέρι στη Γλάδστωνος, από ιδιοκτήτες και αστυνομικούς. Δεκάδες κινητά κατέγραψαν το αποτρόπαιο. . . . .

See update
0
Sep 04

Η δίκη - Δεύτερος βαθμός ΕΦΕΤΕΙΟ (Trial - Court of Appeal)

Update posted by Nicholas Kostopoulos at 05:45 pm

English belowΚατόπιν κωλύματος που δήλωσε μέσω αγγέλου (αγγελιοφόρου) ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου Αθ. Χορταριά, Ιωάννης Γλύκας, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης για την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023.Trial - Court of Appeal Following an obstacle stated through messenger by the defense counsel of the accused Ath.

See update
0
Jan 12

Έναρξη δευτεροβάθμιας δίκης / Εφετείο

Update posted by Nicholas Kostopoulos at 07:37 am

Μετά την πρωτόδικη απόφαση ορίστηκε η έναρξη του Εφετείου στις 20/1/2023.

See update
0
Oct 21

Trial has started

Update posted by Nicholas Kostopoulos at 02:18 pm

The trial of the 6 defendants charged with causing deadly bodily harm to Zak Kostopoulos/Zackie Oh began yesterday, 20 October 2021, at the Athens Court of First Instance.Our complete report regarding the first session will be posted on our English-language website within the next few days.Meanwhile, here are the takeaways. . . . .

See update
0
Nov 11

ΑΝΑΒΟΛΗ ΔΙΚΗΣ

Update posted by Nicholas Kostopoulos at 02:15 pm

Η συνεδρίαση (6/11) ολοκληρώθηκε στις 9:55, με αναβολή τελικά σε αόριστο χρόνο, για εκδίκαση από άλλη σύνθεση, λόγω του επικείμενου κλεισίματος των δικαστηρίων. Θα σας ενημερώσουμε για τον ορισμό της νέας ημερομηνίας εκδίκασης και για κάθε άλλη σχετική εξέλιξη.Ο αγώνας συνεχίζεται.Οι ζωές μας έχουν αξία.#justice4zakzackie

See update
0
Oct 16

ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΚΗΣ

Update posted by Nicholas Kostopoulos at 10:59 am

Οι άνθρωποι με υγιή αντανακλαστικά, εκείνο το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου του 2018, σοκαρίστηκαν βλέποντας το βίντεο που δημοσιεύτηκε και στο οποίο φαίνεται πεντακάθαρα κάποιος να λιντσάρεται σε δημόσια θέα, ανάμεσα σε μια αρένα παρατηρητών που βιντεοσκοπούσαν το ‘’θέαμα’’ χωρίς να αντιδρούν. Πριν ακόμη μάθουν πως στον πεζόδρομο αυτό ήταν. . . . .

See update
0
Jun 14

TRIAL DATE

Update posted by Nicholas Kostopoulos at 08:48 am

The trial over the atrocious killing of Zak in September 2018 in central Athens has been set for October 21. The trial will take place at the mixed jury court of Athens.We will be there to fight and let his/her voice be heard. We will be there to fill the

See update
0
Jun 14

ΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΚΗΣ

Update posted by Nicholas Kostopoulos at 08:21 am

Στις 21 Οκτωβρίου 2020, στην συμπλήρωση δύο χρόνων και ενός μήνα ακριβώς από την ασύλληπτη δολοφονία του Ζακ, ορίστηκε η δίκη των δολοφόνων του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.Θα είμαστε εκεί, όσο και αν ξέρουμε πόσο θα συληθεί το κορμί του πάλι. Θα είμαστε εκεί πολλές και πολλοί, για

See update
0
Nov 02

Campaign reopened

Update posted by Nicholas Kostopoulos at 04:30 pm

Announcement regarding the financial support of the judicial struggle for ZakWe would like to inform you that the first phase of the fundraising campaign, aiming at covering the running judicial expenses, has been successful mainly due to people’s very touching response and that is why the campaign was temporarily stopped.. . . . .

See update
0
Show more updates

Donors & Comments

1,385 donors
 • Anonymous
 • Donated on Mar 14, 2024
€50.00
 • Margarita Nikitaki
 • Donated on Mar 13, 2024
Amount Hidden
 • Α Φ
 • Donated on Mar 13, 2024
€15.00
 • Anonymous
 • Donated on Mar 13, 2024
€10.00
 • Anonymous
 • Donated on Mar 13, 2024
€10.00
 • Anonymous
 • Donated on Mar 13, 2024
 • Justice

€10.00
 • Anonymous
 • Donated on Mar 12, 2024
€5.00
 • Anonymous
 • Donated on Mar 12, 2024
€5.00
 • Anonymous
 • Donated on Mar 12, 2024
€10.00
 • Anonymous
 • Donated on Mar 12, 2024
€50.00
Show more donors

Followers

622 followers
Lenka Andrejko
Argiro Karanikola
Anastasia Moraiti
Georgios Kazilas
Angeliki Vasilopoulou
THYWILL EVEDZI
Alexandra Palaisti
Aggelikh P
Konstantinos Mpimpis
Show more Followers
€49,042
raised of €55,000.00 goal
89% Funded
1,385 Donors

Help this ongoing fundraising campaign by making a donation and spreading the word.

Not Ready to Donate?

Did you know a 10 second Facebook share raises an average of €25?

Share on Facebook