Justice for Zak

Update posted by Nicholas Kostopoulos On Oct 16, 2020

Οι άνθρωποι με υγιή αντανακλαστικά, εκείνο το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου του 2018, σοκαρίστηκαν βλέποντας το βίντεο που δημοσιεύτηκε και στο οποίο φαίνεται πεντακάθαρα κάποιος να λιντσάρεται σε δημόσια θέα, ανάμεσα σε μια αρένα παρατηρητών που βιντεοσκοπούσαν το ‘’θέαμα’’ χωρίς να αντιδρούν. Πριν ακόμη μάθουν πως στον πεζόδρομο αυτό ήταν ο Ζακ, η Zackie.

Σοκαρίστηκαν γιατί τα βίντεο που δημοσιεύτηκαν ήταν η οπτικοποίηση της βαρβαρότητας. Μιας βαρβαρότητας που διέψευσε τους αρχικούς ισχυρισμούς του ενός δολοφόνου που εμφανιζόταν μπροστά στις κάμερες ώστε να περιγράψει ψευδώς πώς ‘’κάποιος που μπήκε να τον κλέψει έκοψε μόνος του τον λαιμό του με τα γυαλιά μιας τζαμαρίας που ο ίδιος έσπασε’’. Ενός ανθρώπου που παρουσιάστηκε την ίδια μέρα ατάραχος στα κανάλια, σαν τον μεροκαματιάρη βιοπαλαιστή που σκουπίζει μπροστά στο μαγαζί του γυαλιά και αίματα, ενώ λίγες ώρες πριν είχε εμπλακεί στη δολοφονία ενός ανθρώπου.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος δολοφόνος, θεωρώντας πως δεν θα βρεθεί ποτέ, αμέσως μετά τη δολοφονία, επιδόθηκε σε μια άνευ προηγουμένου ενοχοποίηση του θύματος μέσω των κοινωνικών δικτύων. Τον αποκάλεσε "χρήστη", "ληστή", "έναν άνθρωπο σε αμόκ" αναφέροντας και πάλι ψευδώς πως ήταν αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού, αλλά όχι την εμπλοκή του στη δολοφονία. Ο ίδιος άνθρωπος δυο χρόνια μετά τη δολοφονία, και ενώ βρίσκεται στη θέση του κατηγορούμενου, συνεχίζει με την ίδια τακτική να παρουσιάζεται σαν αυτόκλητος τιμωρός που θέλησε να προστατεύσει τον κόσμο από κακοποιά στοιχεία. Σκυλεύει τη μνήμη ενός νεκρού αμετανόητος, με την ίδια μανία.

Οι Αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο ολοκλήρωσαν επιτυχώς αυτό που ξεκίνησαν οι δυο πρώτοι δολοφόνοι. Έδωσαν τα τελευταία χτυπήματα και πέρασαν δεματικά σε έναν ημιθανή άνθρωπο που άφησε στα χέρια τους την τελευταία του πνοή. Το ΕΚΑΒ που παρέλαβε ένα σώμα χωρίς σφυγμό, δέχτηκε να τοποθετηθεί εντός του ασθενοφόρου δεμένος πισθάγκωνα, κάτι που απέτρεψε μια ενδεχόμενη πετυχημένη ανάνηψη.

Οι διωκτικές αρχές χωρίς να διερευνήσουν το περιστατικό, άφησαν αυτόπτες μάρτυρες να φύγουν χωρίς να λάβουν καταθέσεις, δεν σφράγισαν τον χώρο ώστε να διερευνηθεί σαν τόπος εγκλήματος, επέτρεψαν στους δολοφόνους να εξαφανίσουν τα όποια ενοχοποιητικά στοιχεία υπήρχαν, και στη συνέχεια δέχτηκαν την πλήρη συγκάλυψη από τους ανωτέρους τους και τους εκπροσώπους της Αστυνομίας που δήλωναν πως "χρησιμοποίησαν νόμιμη βία", αποδεικνύοντας πως είτε πρόκειται για τον Αλέξη, είτε για τον Παύλο, είτε για τον Ζακ, αυτό που συνέβη θα ξανασυμβεί, αν δεν αλλάξει η θεσμική ατιμωρησία που έχουν συνηθίσει να απολαμβάνουν.

Η εικόνα των βίντεο, αλλά και οι μαρτυρικές καταθέσεις ανθρώπων που εξήγησαν πως τον άκουσαν να φωνάζει ‘’βοήθεια’’ πολύ πριν εισέλθει στο κοσμηματοπωλείο, εξήγησαν λεπτό προς λεπτό την απάθεια, τον κοινωνικό ρατσισμό, τις σκέψεις του φασίστα της διπλανής πόρτας που μπορεί σε ένα δευτερόλεπτο να γίνουν πράξη. Ο όχλος δεν ενοχλήθηκε που πέθαινε μπροστά του ένας άνθρωπος, θεωρώντας πως είναι ‘’κλέφτης, χρήστης, μετανάστης’’. Θεώρησε τις ζωές όλων αυτών των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων κάτι παραπάνω από ανεπιθύμητες. Τις θεώρησε ξεγραμμένες. Ζωές ανάξιες να βιωθούν. Γι’ αυτό και στην πλειοψηφία του, επέλεξε να μην αντιδράσει.

Ο Ζακ, η Zackie άφησε μια τελευταία ανάσα σε εκείνο τον πεζόδρομο της Γλάδστωνος που μια τζαμαρία πληρώνεται με μια ζωή. Άφηνε όμως την τελευταία του ανάσα σε κάθε προσπάθεια απενοχοποίησης του λιντσαρίσματος στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Κάθε φορά που δημοσιογράφοι δημοσίευαν τρομολαγνικά "ρεπορτάζ" που ήταν στην πραγματικότητα δελτία τύπου της Αστυνομίας. Σε κάθε γκάλοπ που στήθηκε για να μπορέσει κάποιος από τον καναπέ του να ψηφίσει για το "αν θεωρεί σωστή τη δολοφονία ενός γκέι οροθετικού". Άφηνε την τελευταία του πνοή κάθε φορά που κάποιος εξέφραζε κυνικά την άποψη "δεν έγινε και τίποτα".

Και ξαναζωντάνευε μέσα από τους συλλογικούς αγώνες που δόθηκαν μετά. Σε κάθε πορεία, σε κάθε συγκέντρωση, μέσα από κάθε άνθρωπο που αρνήθηκε να ταυτιστεί με την αποκτήνωση εκείνων που στέρησαν εν ψυχρώ τη ζωή ενός ανθρώπου που θεώρησαν ‘’περιθωριοποιημένο’’. Ο αγώνας που ξεκίνησε για τη δικαίωση του ήταν και είναι μια έκφραση του συλλογικού πένθους που βιώσαμε όλα μέσα μας. Ενός πένθους που κουβαλάμε χρόνια στις μνήμες και τις συνειδήσεις μας όταν πεισματικά αρνούμαστε να αφήσουμε στη λήθη το αίμα των δολοφονημένων αδελφών μας. Του Αλέξη, του Σαχζάτ, του Παύλου, της Ελένης και τόσων άλλων.

Αυτός ο Οκτώβρης χάρισε στο αντιφασιστικό κίνημα μια μεγάλη νίκη. Οι χιλιάδες άνθρωποι που γέμισαν τους δρόμους γύρω από το Εφετείο την ημέρα που η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε σαν εγκληματική οργάνωση, οι χιλιάδες που άφησαν τα δάκρυα τους ελεύθερα μετά την καταδίκη της συμμορίας των μαχαιροβγαλτών, δικαιώθηκαν μετά τη δικαστική απόφαση, που αποτέλεσε μια πρώτη δικαίωση για τα θύματα του Ναζισμού.

Αυτός ο Οκτώβρης, αυτή η μάχη που κερδήθηκε, θα μας οπλίσει με δύναμη για ακόμα μια δικαστική μάχη ενάντια στον φασίστα της διπλανής πόρτας. Εκείνον που δεν διστάζει να κλωτσήσει και να βασανίσει μέχρι θανάτου έναν ανυπεράσπιστο άνθρωπο, εκείνον που θα παρακολουθήσει αυτή τη βαρβαρότητα σαν "θέαμα", εκείνον που θεωρεί πως οτιδήποτε δεν χωράει στην καταπιεστική κανονικότητα του, θα πρέπει να εξοντωθεί.

Ο κόσμος της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς, τώρα καλείται να αγωνιστεί ξανά για να εκπληρώσει τα όνειρα των δολοφονημένων αδερφών μας. Ο Ζακ, η Zackie, δολοφονήθηκε από όσα προσπαθούσε να αλλάξει σε αυτή την κοινωνία: από την τοξικοφοβία, την ομοφοβία, τον κοινωνικό εκφασισμό και την απάθεια. Υπήρξε αντιφασίστας, μαχητής, περήφανα queer, περήφανα οροθετικός, περήφανη τσούλα, δίπλα σε όποιο είχε ανάγκη.

Στις 21 Οκτωβρίου 2020, στη συμπλήρωση δύο χρόνων και ενός μήνα ακριβώς από τη βάρβαρη δολοφονία του Ζακ, ορίστηκε η δίκη των δολοφόνων του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Θα είμαστε εκεί για να ακουστεί η φωνή του, για να συνεχίσει να υπάρχει η ακαταμάχητη λαχτάρα για τη ζωή που κατάφερνε να εμφυσήσει σε όποιον/α/ο περπατούσε δίπλα του.

Θα είμαστε εκεί για να φτιάξουμε έναν κόσμο που θα μας χωράει όλες και όλους ελεύθερους και ελεύθερες.

Έναν κόσμο που δεν θα χωράει ο φόβος, τα στερεότυπα και τα "κουτάκια" της τοξικής κανονικότητας.

"Εάν με ρωτούσες τι θα ήθελες να αλλάξεις στην κοινωνία, επειδή οι φασίστες δε θα πάψουν να είναι φασίστες, θα ήταν όταν βλέπεις να επιτίθενται σε κάποιον να μην κοιτάς από την άλλη. Δε λέω να παίξεις ξύλο, γιατί ούτε εγώ το έχω με το ξύλο, αλλά μπορείς να βάλεις μια φωνή. Να κάνεις κάτι, να αντιδράσεις με κάποιον τρόπο" – Zackie Oh.

Ραντεβού στις 21 Οκτωβρίου στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, Πρωτοδικείο Αθηνών, Δέγλερη 4 (μεγάλη αίθουσα).

#Justice4ZakZackie

https://www.facebook.com/events/376100576870343?ac...

Add a Comment

Update posted by Nicholas Kostopoulos On Jun 14, 2020

The trial over the atrocious killing of Zak in September 2018 in central Athens has been set for October 21. The trial will take place at the mixed jury court of Athens.

We will be there to fight and let his/her voice be heard. We will be there to fill the court rooms with glitter and stardust.

Justice for Zak. Justice for Zackie.

All lives matter.


Add a Comment

Update posted by Nicholas Kostopoulos On Jun 14, 2020

Στις 21 Οκτωβρίου 2020, στην συμπλήρωση δύο χρόνων και ενός μήνα ακριβώς από την ασύλληπτη δολοφονία του Ζακ, ορίστηκε η δίκη των δολοφόνων του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.
Θα είμαστε εκεί, όσο και αν ξέρουμε πόσο θα συληθεί το κορμί του πάλι. Θα είμαστε εκεί πολλές και πολλοί, για να ακουστεί η φωνή του.
Θα είμαστε εκεί όλα να γεμίσουμε γκλίτερ και αστερόσκονη τις δικαστικές αίθουσες.

Θα σε δικαιώσουμε Ζακ.

Οι ζωές μας έχουν αξία.

Add a Comment

Update posted by Nicholas Kostopoulos On Nov 02, 2018

Announcement regarding the financial support of the judicial struggle for Zak

We would like to inform you that the first phase of the fundraising campaign, aiming at covering the running judicial expenses, has been successful mainly due to people’s very touching response and that is why the campaign was temporarily stopped. Currently, a significant amount of the raised money has already been used for the purposes of the preliminary examination. Taking into consideration the fact that this struggle has just started, an estimation of the long-term expenses needed for the completion of the judicial procedures during first and second instance has been prepared, including court expenses, lawyers’ salaries, the cooperation with specialists/experts in Greece and abroad and the interconnections with international organizations. Since today, therefore, the financial support through the fundraising campaign is again available in order to cover the aforementioned expenses and facilitate the process by the best possible way. We would like to remind you that this is the only fundraising campaign directly connected with the family of Zak Kostopoulos. When the judicial and institutional part of the struggle for uncovering the truth around Zak’s murder and the fair punishment of the perpetrators have been completed, a public report on expenses will be drafted and made publicly available to all in order to ensure an open and transparent process. In case the amount of collected money exceeds the expenses, the rest of the money will be allocated to a social cause which will be soon announced.

We would like once more to thank you for your solidarity, which gives us strength to continue our fight.

Add a Comment

Update posted by Nicholas Kostopoulos On Oct 29, 2018

Ανακοίνωση για την οικονομική ενίσχυση του δικαστικού αγώνα για τον Ζακ

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η πρώτη φάση του fundraising για την κάλυψη των τρεχόντων δικαστικών εξόδων καλύφθηκε χάρη στη συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου και γι’ αυτό διακόπηκε προσωρινά. Αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο ποσοστό από το ποσό το οποίο συγκεντρώθηκε έχει ήδη διατεθεί στο πλαίσιο των αναγκών που προέκυψαν κατά την προανάκριση. Με δεδομένο ότι αυτός ο αγώνας βρίσκεται στην αρχή του έγινε μια εκτίμηση των μακροπρόθεσμων εξόδων που θα χρειαστούν για την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας σε α’ και β’ βαθμό που συμπεριλαμβάνει τα δικαστικά έξοδα, τις αμοιβές των δικηγόρων, τη συνεργασία με εξιδανικευμένους εμπειρογνώμονες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τις επαφές με διεθνείς οργανισμούς. Γι’ αυτό το λόγο από σήμερα ανοίξει ξανά η διαδικασία οικονομικής ενίσχυσης μέσω fundraising ,ώστε να καλυφθούν αυτά τα έξοδα και να εξυπηρετηθεί η διαδικασία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Υπενθυμίζουμε ότι αυτό το fundraising είναι το μοναδικό που συνδέεται ευθέως με την οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου. Μόλις ολοκληρωθεί το δικαστικό και θεσμικό σκέλος του αγώνα για τη διαλεύκανση της δολοφονίας του Ζακ και τη δίκαιη τιμωρία όσων συμμετείχαν σε αυτήν, θα γίνει ένας δημόσιος απολογισμός των εξόδων , ώστε να υπάρχει μια ανοιχτή και διαφανής σε όλους/ες διαδικασία. Σε περίπτωση που το ποσό που θα συγκεντρωθεί υπερβαίνει τα έξοδα , τα χρήματα που θα απομείνουν θα διατεθούν για τη στήριξη ενός κοινωνικού σκοπού που θα ανακοινωθεί. Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε ξανά για την αλληλεγγύη σας, μας δίνει δύναμη στη μάχη που δίνουμε.

Add a Comment

Update posted by Nicholas Kostopoulos On Oct 13, 2018

ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΚΑΤΙ, ΒΟΗΘΗΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΟΥ!
💢 Να μην μοιάσουμε στο τέρας
In memory of Zak Kostopoulos/Zackie Oh, brutally murdered on the 21st of September, 2018.

Add a Comment

Update posted by Nicholas Kostopoulos On Oct 12, 2018

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους ανθρώπους που ανταποκρίθηκαν στην προσπάθεια οικονομικής ενίσχυσης για τα δικαστικά έξοδα. Τα τρέχοντα έσοδα καλύφθηκαν και γι' αυτό το λόγο παύθηκε προσωρινά το fundraising.Θα γίνει μια εκτίμηση των μακροπρόθεσμων εξόδων , καθώς θα χρειαστεί η συνδρομή διεθνών επιστημονικών ομάδων στη διαδικασία και θα επανέλθουμε με νεότερη ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία οικονομικής ενίσχυσης. Ο αγώνας μας για τη δικαίωση για τη δολοφονία του Ζακ θα φτάσει μέχρι τέλους

Add a Comment

Update posted by Nicholas Kostopoulos On Oct 10, 2018

Thank you all for supporting our fundraising.

For the time being, the amount needed for the current expenses was gathered so I stopped the campaign. The fight for justice is challenging but we will not give up. We will fight for the truth and the imposition of accusations to all counts. For Zak and every Zak.

Thank you,

Nikos

Add a Comment

Update posted by Nicholas Kostopoulos On Oct 10, 2018

Ευχαριστώ όλους όσους στήριξαν την προσπάθεια αυτή. Προς το παρóν το ποσό που μαζεύτηκε καλύπτει τα τρέχοντα έξοδα και ετσι παύω την καμπάνια.
Ο αγώνας είναι μακρύς και δύσκολος όπως φαίνεται ομως θα προσπαθήσουμε όλοι να φανερωθεί η αλήθεια και να καταλογιστούν οι ευθύνες εκει που πρέπει. Για τον Ζαχαριά και κάθε Ζακ.


Ευχαριστώ θερμά,
Νίκος

photo

Thanks for the comment. I edited the post. It doesn´t seem to have a problem now.

Nicholas Kostopoulos

Update posted by Oct 11

photo

Nikos - can you republish the notice as the greek has not come out as intended. Thanks. (Great the a good amount was rsised quickly)

Colin Macdonald

Update posted by Oct 10

Add a Comment

photo

thodw geo

Backed with €100.00 On Oct 28, 2020

photo

Fani Boudouroglou

Backed On Oct 28, 2020 Amount Hidden

photo

Best of luck with the trials - sending you lots of positivity and love!

Dominic Sylvia Lauren

Backed with €260.00 On Oct 27, 2020

photo

Anonymous

Backed On Oct 27, 2020 Amount Hidden

photo

Anonymous

Backed On Oct 25, 2020 Amount Hidden

photo

Justice 4 Zak/Zackie!

Aristea Rellou

Backed with €260.00 On Oct 24, 2020

photo

Anonymous

Backed On Oct 22, 2020 Amount Hidden

photo

Anonymous

Backed with €10.00 On Oct 22, 2020

photo

Stathis Moraitidis

Backed with €12.00 On Oct 22, 2020

photo

Δύναμη στον αγώνα για δικαιοσύνη. Μακάρι να είναι τέτοια η δικαστική απόφαση που κανένας μαυραγορίτης-νοικοκυραίος να μη νιώσει ποτέ ξανα ότι μπορεί να μας σκοτώνει και να σκουπίζει το πεζοδρόμιό του. Μακάρι η θλίψη και η οργή που μας προκάλεσε η δολοφονία του Ζακ να γίνει δράση και κανένας περαστικός να μη μένει πια αμέτοχος μπροστά στη βία του ισχυρού προς τον ανίσχυρο.

Katerina K

Backed with €20.00 On Oct 22, 2020

Show more donors
Add a Comment

photo

Nicholas Kostopoulos

Campaign Owner

flag Athens, gr

Send a message

photo

thodw geo

Since 7:38 AM

photo

Dominic Sylvia Lauren

Since Oct 27, 2020

photo

Katerina K

Since Oct 22, 2020

photo

Georgios Thodos

Since Oct 22, 2020

photo

Eftychia Panayiotou

Since Oct 21, 2020

photo

Pana Konte

Since Oct 21, 2020

photo

dafni anesti

Since Oct 21, 2020

photo

Maria Strani

Since Oct 21, 2020

photo

Aisha Al-Abdallah

Since Oct 21, 2020

Show more Followers

Not Ready to Donate?

Did you know a 10 second Facebook share raises an average of €25?

Share on