VranaTrail2020

Fundraising campaign by Oli Dobolli
 • €406.00
  raised of €333.00 goal goal
121% Funded
25 Donors
Show more
Show less

VranaTrail2020

Ogromne količine smeća u kojem se nalazimo ponukale su nas da se zapitamo - da li je to moguće? Da li je moguće da se na dnevnoj bazi, samo u Hrvatskoj, baca stotine tona smeća?

Naravno da nije moguće! Za sve su krive vrane. Vrane stvaraju smeće i dovlače ga u gradove, a zatim ga mudro razbacuju oko koševa za smeće ne bi li bacile krivicu na ljude. Tim činom ne samo da povećavaju količinu smeća, već daju i puno više posla našim vrijednim komunalnim službama.

Kako bi rješili taj rastući problem koji vrtoglavom brzinom prijeti uništenjem ljudske rase, odlučili smo poduzeti drastične mjere i pomno istražiti našeg, očito vrlo inteligentnog, neprijatelja. Stara poslovica kaže - know your friends close, know your enemies closer (u slobodnom prijevodu: dobro poznaj svoje prijatelje, a još bolje poznaj svoje neprijatelje). Cilj nam je približiti se vranama u njihovom prirodnom staništu, prirodi, i pobliže ih upoznati. Metodom promatranja, osmatranja, osluškivanja i prisluškivanja pokušat ćemo doznati što više o načinu na kojižive, čime se bave u slobodno vrijeme, kakav im je obiteljski život, da li vjeruju u Boga, da li su monogamne, njeguju li bliske prijateljske odnose, kakva im je društvena hijerarhija, jesu li im bitni ekonomsko-socijalni faktori pri odabiru partnera, čini li novac razliku, je li služenje vojnog roka obavezno, te najbitnije - otkuda im tolike količine smeća?

Zadnja istraživanja američkih znanstvenika još uvijek nam nisu dala odgovor na pitanje zašto - zašto su se vrane okomile na ljude i kao oružje izabrale ogromne količine smeća?

Možda će baš VranaTrail2020 dati odgovor na to pitanje!

Što je točno VranaTrail2020?

VranaTrail2020 je put koji kreće iz Zagreba a završava u Primoštenu. Taj put je imaginaran, ne postoji fizički u prirodi niti je dosad ucrtan u bilo kakve karte. Prije par godina rodio se kao ideja, a tek je nedavno dobio svoje prve obrise. Dug je 300ak kilometara, na ponekim mjestima susreće se s puteljcima, šumskim putevima i cestama, no uglavnom prolazi čistom prirodom, kroz šume, polja i livade.

Osmislio ga je stručan tim vranologa iz Hrvatske, od kojih neki surađuju sa svjetski poznatim oksfordskim Institutom za proučavanje vrana (Oxford Institute for Crow Research). Rađen je na osnovu dugogodišnjeg promatranja staništa i migracija vrana u Hrvatskoj. Prolazak VranaTrail-a pješke dat će nam vrlo vrijedne i željene informacije o vranama.

Prvi prolazak VranaTrail-a počinje 10.6.2020. iz Zagreba. Jedan od naših najiskusnijih vranologa proći će cijeli put - PJEŠKE! Predviđeno trajanje puta je oko 2 tjedna, ovisno o vremenskim prilikama i stanju na terenu. Za promatranje i snimanje vrana koristit će najmodernije sustave VranaFIX25CJ-Pro kojeg inače i preporuča Svjetska vranološka organizacija. Na svakodnevnoj bazi bit će u kontaktu sa stručnim stožerom i pružati najsvježije informacije s terena.

A kako ja mogu pomoći?

Moguće je, da dok ovo čitaš, VranaTrail već traje! Ali ne brini, još uvijek se možeš uključiti u akciju i podržati VranaTrail2020 ne bi li time pomogao spasiti ljudsku rasu od sigurnog uništenja! S desne strane izaberi jedan od vrijednih poklona koji će odgovarati vrijednosti donacije. Što više doniraš, vjerojatnije je da ćemo spasiti Zemlju! Ne štedi kada je naša budućnost u pitanju!

Donirati možete putem svih standardnih plastičnih kartica (Maestro, Mastercard, Visa, Diners) ili putem Paypal-a.

Sav prihod iskoristit ćemo za odlazak na Svjetski sajam koševa za smeće u Frankfurtu 2022. za koji se u kuloarima govori da će bit iznimno jak, i da će posebni naglasak biti stavljen na protuvransku zaštitu koševa za smeće. Kao društvo trebamo još bolje, skuplje i kvalitetnije koševe za smeće jer inteligentne vrane uvijek pronalaze način na koji će razbacati smeće!

Stručni tim

Oliver L., terenska jedinica

Jedan od najiskusnijih hrvatskih vranologa i idejni začetnik VranaTrail2020. Na globalnoj razini poznat kao pionir u proučavanju relacije vrana i zagađenja okoliša. Prvi će proći VranaTrailom i tako udariti temelje za daljnji razvitak hrvatske, ali sigurni smo i svjetske, vranološke zajednice. Diplomira davne 2004. na jednom od hrvatskih sveučilišta i danas se uspješno bavi nečim totalno desetim. Predstojnik je Ureda za nalaženje vremena, voli dobru glazbu iz 70-ih, kupanje u moru u siječnju, kolekcionar je fude nalivpera i samoprozvani crtač stripova s još nijednim izdanjem.

Vedran F., logistika

Od rođenja naginje vranologiji, a adolescentsku strast pronalazi u speleovranologiji, pojmu koji tek od nedavno postaje priznat u svjetskim krugovima vranologa. Zadnjih nekoliko godina provodi u Rusiji gdje s timom inozemnih stručnjakaproučava fenomen tzv “spiljskih vrana”. Po struci kuhar, te se po potrebi prima kuhače čisto kako bi razbio predrasude o muškarcima i pregačama. Ne boji se ni visina, pa dok traži vrane po zagrebačkim krovovima, često ga možete primijetiti kako iz hobija mijenja i crijepove.

Kao logistička potpora terenskoj jedinici na dnevnoj bazi će slati izvješća Nacionalnom stožeru za borbu protiv vrana.

Suzana Ž., direktorica kampanje

Tek nedavno prvi put iskušava vranologiju i shvaća da je to ono što traži cijeli život. Dvostruka državna prvakinja u kuglanju i voditeljica amaterskog Ženskog vranološkog kluba skakačica u vodu. Stručnjakinja je za marketing i prezentacije te izgleda da će s njom Hrvatsko vranološko društvo napokon doživjeti medijsku popraćenost kakvu zaslužuje.

Kao direktorica kampanje updateat će vas o zadnjim rezultatima i najsvježijim informacijama s VranaTraila2020.


Ako ste pročitali tekst skroz do ovdje...

...nadamo se da ste shvatili ironiju cijele priče. Da - neki dijelovi su izmišljeni, vi pogodite koji! Reći ćemo samo da se VranaTrail2020 - put pješke od Zagreba do Primoštena - zaista dešava i da je to osnova na kojoj smo izgradili ostatak priče. Kako ćete shvatiti taj ostatak priče u potpunosti je na vama i na vašoj mašti!

Rewards

Razglednica VranaTrail2020 dirana svetim rukama svih članova stručnog tima (specijalno Corona izdanje)

3 Backers

Razglednica VranaTrail2020 s 11 kapljica Oliverovog znoja

1 Backers

Fotografija Vas i stručnog tima vranologa u borbi s vranama (loše i kičasto fotošopirana)

1 Backers

Set Suzaninih odrezanih lakiranih noktiju, malo korištenih (uglavnom pisanje po tipkovnici), u obliku privjeska za ključeve

0 Backers

Iscjedak Vedranovog mošusa, u obliku guste bijele tekućine, 5ml

1 Backers

Pero iz vraninog gnijezda, dio dokaznog materijala ekspedicije neprocjenjive vrijednosti

3 Backers

Specijalne tenisice VTCrowCatch3.0 kojima je prođen cijeli VranaTrail. Korištene, blago kiselkastog mirisa. (cijena ne uključuje čišćenje ni dezinfekciju) (Collector's Item Limited Edition)

0 Backers

Fundraising Team

hodajbos.tumblr.com

hodajbos.tumblr.com

 • Suzana Zivkovic
 •  
 • Campaign Manager

Donors

 • Vjeko Lončarević
 • Donated on Jun 28, 2020
€10.00
 • Andrea Bilic
 • Donated on Jun 26, 2020
€40.00
 • Ivana Petrović
 • Donated on Jun 25, 2020
 • go go goooooo vrane čekaju da ih se razotkrije!

€10.00
Jul 16

Prođena ruta

Update posted by Oli Dobolli at 12:43 pm

Za one koji žele znati više - iscrtao sam kompletnu trasu koju sam prošao. Ukupno 372km, kliktanjem po mapi možete saznati koliko kilometara dnevno sam prelazio. Za koji dan šaljem službene statistike. Bez pečata.Link na VranaTrail2020

See update
0
Jun 28

Uspješni završetak?

Update posted by Oli Dobolli at 01:03 pm

Kao prvo, veliko hvala svima koji ste i na ovaj način podržali VranaTrail2020! Puno znači kada znate da ima ljudi koji će vas podržati bez obzira koliko glupa ideja bila!Terenska pješačka jedinica uspjela je doći do Primoštena. Potrebno vrijeme iznosilo je točno 14 dana, s uračunatim jednim danom odmora na. . . . .

See update
0

Donors & Comments

25 donors
 • Vjeko Lončarević
 • Donated on Jun 28, 2020
€10.00
 • Andrea Bilic
 • Donated on Jun 26, 2020
€40.00
 • Ivana Petrović
 • Donated on Jun 25, 2020
 • go go goooooo vrane čekaju da ih se razotkrije!

€10.00
 • Luka Krmpotic
 • Donated on Jun 25, 2020
 • Gledaj gdje hodas bos.

€13.00
Amount Hidden
 • Tvrba Jones
 • Donated on Jun 23, 2020
€10.00
 • A A
 • Donated on Jun 22, 2020
 • Prodajem svinje! 091 640 2528

€20.00
 • Romana Terzic
 • Donated on Jun 17, 2020
 • #samovrane 💓

€10.00
 • Anonymous
 • Donated on Jun 17, 2020
 • Sretan put!

€11.00
 • maja linzbauer
 • Donated on Jun 16, 2020
 • donacija za žuljeve

€13.00
Show more donors

Followers

7 followers
Ivor Baksa
Vladimir Mesaric
Borna Jelic
Lahorka Panjicko
Lea kalda
Oli Dobolli
Oli Dobolli
€406.00
raised of €333.00 goal
121% Funded
25 Donors