Καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων για τα δικαστικά έξοδα της Β.

 • €800.00
  raised of €2,000.00 goal goal
40% Funded
22 Donors
Help this ongoing fundraising campaign by making a donation and spreading the word.
Show more
Show less

*Τα κείμενα είναι ένας συνδυασμός ανακοινώσεων που έχουν συμπτυχθεί για να μπορέσουν να χωρέσουν την ιστορία της αδελφής μας και επιζήσασας έμφυλης βίας, Βιρχίνια. Οι πηγές βρίσκονται στο τέλος.

Η Βιρχίνια, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, είναι επιζώσα έμφυλης βίας. Όπως καταθέτει η ίδια, ο σύζυγός της εδώ και 15 χρόνια την κρατούσε αιχμάλωτη σε ένα καθεστώς συνεχούς παρακολούθησης και τρομοκρατίας, ασκώντας σε βάρος της βία διαφόρων μορφών, σωματική, ψυχολογική, οικονομική, εμποδίζοντας την πρόσβαση της στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης, στερώντας της κάθε δυνατότητα επικοινωνίας με τους δικούς της ανθρώπους. Της είχε αφαιρέσει τον έλεγχο της ζωής της, την είχε απομονώσει από τον κοινωνικό της περίγυρο ενώ ακόμα και όταν εργαζόταν, την παρακολουθούσε μέσα από κάμερες. Την τρομοκρατούσε για να μην φύγει, με απειλές για τη ζωή της και για την επιμέλεια των παιδιών της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αιχμαλωσίας της είναι ότι στις 24/1, η Βιρχίνια ήταν επιβάτρια του δρομολογίου Αθήνα - Θεσσαλονίκη και εγκλωβίστηκε στο τρένο λόγω της χιονόπτωσης. Ο σύζυγός της αρνήθηκε να της δώσει τα εισιτήρια, εμποδίζοντάς την να διεκδικήσει την αποζημίωση των 1.000 ευρώ από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προκειμένου να μην έχει δικά της χρήματα. Άλλωστε για όσα χρόνια εκείνη εργαζόταν στην επιχείρησή του, δεν είχε πληρωθεί ούτε ένα ευρώ.

Στις 24/2, ένα μήνα μετά, η Βιρχίνια κατάφερε τελικά να δραπετεύσει και να φτάσει στην Αθήνα. Στις 4/3 κατέθεσε στο Α.Τ Αγίας Παρασκευής μήνυση για ενδοοικογενειακή βία. Ο σύζυγός της την κατήγγειλε σε αστυνομικό τμήμα της Λάρισας και ο εισαγγελέας Λάρισας της άσκησε λανθασμένα ποινική δίωξη για αρπαγή ανηλίκου. Λίγες ημέρες αργότερα, έξω από την πρεσβεία της Βενεζουέλας εμφανίστηκε ο εν διαστάσει σύζυγος με άλλους τρεις άντρες. Η Βιρχίνια οδηγήθηκε στο Α.Τ. Χαλανδρίου, όπου υποχρεώθηκε για τέσσερις ώρες να παραμείνει στον ίδιο χώρο με τον κακοποιητή της, ο οποίος προσπαθούσε να την αγκαλιάσει με σκοπό να τη μεταπείσει, ενώ ένας αστυνομικός παρίστανε τον σύμβουλο γάμου, προτρέποντάς τους “να τα ξαναβρούνε”, γιατί “είναι κρίμα να χωρίσει ένα τόσο νέο και ωραίο ζευγάρι”. Μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα Αθηνών, η ποινική δίωξη για αρπαγή του εισαγγελέα Λάρισας, μετατράπηκε ορθά σε ποινική δίωξη για αυτοδικία και η Βιρχινία αφέθηκε ελεύθερη.

Στις 14/3, ο εν διαστάσει σύζυγος κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα στη Λάρισα με αίτημα την αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών. Στις 16/3 συζητήθηκε η προσωρινή διαταγή και η Πρόεδρος Πρωτοδικών Λάρισας απέρριψε το αίτημα του συζύγου. Στις 23/3 με απόφαση του δικαστηρίου η Βιρχίνια κέρδισε την 1η της νίκη σε μια μάχη που επρόκειτο να κρατήσει καιρό: πήρε την προσωρινή επιμέλεια των παιδιών της.

Στις 20/6 συνεκδικάστηκαν (εξ αναβολής από 10/05) η υπόθεση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων της Βιρχίνια κατά του εν διαστάσει συζύγου της, μέσω των οποίων ζητούσε την αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών, διατροφή γι’ αυτά και να μην την πλησιάζει σε απόσταση 100 μέτρων. Συγχρόνως εκδικάστηκε η αίτηση του καταγγελλόμενου από την ίδια ως κακοποιητή της, ο οποίος αξίωνε να επιστρέψει «η γυναίκα του» στο σπίτι του στην Λάρισα για το καλό των παιδιών. Δηλαδή, να υποχρεωθεί η Β. να φύγει από την ασφάλεια που θεωρούσε η ίδια ότι της παρέχει η Αθήνα και να επιστρέψει στην Λάρισα στο σπίτι από το οποίο η ίδια καταγγέλλει ότι δραπέτευσε. Με βάση την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων του μονομελούς πρωτοδικείου, η αποκλειστική επιμέλεια των ανήλικων κοριτσιών ανατέθηκε στη Βιρχίνια, δίνοντας παράλληλα δικαίωμα επικοινωνίας των δυο ανήλικων κοριτσιών με τον πατέρα τους.

Ο κακοποιητής, εν διαστάσει σύζυγος, σύμφωνα με αυτή τη δικαστική απόφαση, θα έπαιρνε τις κόρες του, για καλοκαιρινές διακοπές, στη Λάρισα. Στις 16/8, υποχρεούτο να επιστρέψει τα δύο ανήλικα κορίτσια από τη Λάρισα στην Αθήνα πράγμα το οποίο δεν έπραξε παραβιάζοντας την απόφαση των Ασφαλιστικών Μέτρων. Παράλληλα, διέπραξε και το αδίκημα της αρπαγής ανηλίκων, καθώς στερεί από τη Β το νόμιμο δικαίωμα της να ασκεί την επιμέλεια των τέκνων της, που το δικαστήριο της απένειμε αποκλειστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν διαστάσει σύζυγος αρνείται ακόμη και σήμερα να καταβάλλει το σύνολο της διατροφής που υποχρεούται, έχοντας ως τώρα καταβάλει ένα αστείο πόσο, ίσο με το 1/10, όσων υποχρεούται να δώσει έως τώρα. Η Βιρχίνια στις 17/8 υπέβαλλε μήνυση για παραβίαση δικαστικής απόφασης κατ΄ εξακολούθηση, αρπαγή ανηλίκων και πλημμελή εποπτεία ανηλίκου. O εν διαστάσει σύζυγος, καλείται στην αστυνομία, αλλά αφήνεται ελεύθερος.

Τελικά, ο κακοποιητής καταθέτει στο μονομελές πρωτοδικείο Αθηνών νέα ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας από το δικαστήριο να μεταρρυθμίσει την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων που έλαβε μόλις στα μέσα Ιουλίου και ζήτησε να λάβει την αποκλειστική επιμέλεια των κοριτσιών, ή τη συνεπιμέλεια των κοριτσιών. Στις 13/9 συζητείται το αίτημα του για αποκλειστική επιμέλεια και επικουρικά για συνεπιμέλεια των δύο κοριτσιών στη Λάρισα, μαζί με το αίτημα της Βιρχίνιας για περιορισμό της επικοινωνίας του με τα κορίτσια και αφαίρεση από εκείνον της γονικής μέριμνας. Το δικαστήριο απορρίπτει το αίτημά του. Είχαμε νικήσει προσωρινά.

Καθώς ο κακοποιητής ακόμα αρνούνταν να επιστρέψει τα παιδιά στη μητέρα τους, την πλέον νόμιμα κατοχυρωμένη κηδεμόνα τους, η Βιρχίνια αναγκάζεται να πάει στη Λάρισα στις 27/9 και καταθέτει εκ νέου μήνυση. Μετά από πολύωρη αναζήτηση συλλαμβάνεται ο σύζυγος, ο οποίος ήταν μαζί με την μεγαλύτερη κόρη του 14 ετών, αλλά αποκρύπτει που είναι η μικρή του κόρη, ενώ είχε την υποχρέωση να την παραδώσει στη μητέρα της. Στις 28/9 και ενώ είχε οριστεί το αυτόφωρο για την αρπαγή ανηλίκων, εμφανίζει στα δικαστήρια το μικρό του παιδί και εδώ ξεκινάει ένας γολγοθάς για την Βιρχίνια. Με χειριστικό τρόπο και εργαλειοποιώντας τα ίδια του τα παιδιά τα αναγκάζει να πιέσουν την μητέρα να υποχωρήσει. Η εισαγγελέας διατάζει προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της αρπαγής, επομένως αυτός δεν δικάζεται στο αυτόφωρο, δίνοντας του έτσι χρόνο να χειριστεί την όλη κατάσταση ακόμα περισσότερο. Και ως «πόντιος Πιλάτος» νίπτει τας χείρας της ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο και αφήνει τους γονείς να διευθετήσουν το θέμα με τα παιδιά τους σαν οικογένεια(!) ενώ υπάρχει ήδη δικαστική απόφαση για την επιμέλεια.

Η Βιρχίνια όπως η κάθε μάνα που θα ήταν στην θέση της ζει τον εφιάλτη, να διαχειριστεί το κλάμα των παιδιών της και την απίστευτη κυνικότητα του εν διαστάσει συζύγου που μπροστά στα παιδιά του, της απευθύνεται με τα λόγια «αγάπη μου και αστέρι μου έλα να τα βρούμε για το καλό των παιδιών». Μάταια προσπαθεί να του πει σε φοβάμαι και δεν θέλω να μιλάω μαζί σου, αλλά δεν την ακούει κανείς. Η εισαγγελέας έχει ήδη φύγει. Αυτός κρατώντας αγκαλιά τα παιδιά του τα παίρνει και η Βιρχίνια για να μην πληγώσει τα παιδιά της φεύγει μόνη.

Ήμασταν εκεί και το ζήσαμε, δακρύσαμε μαζί με την Βιρχίνια και αναρωτηθήκαμε πολλές φορές, πως και ποιος είναι υπεύθυνος να εφαρμόσει τον νόμο δηλαδή την δικαστική απόφαση με την οποία της έχει δοθεί η αποκλειστική επιμέλεια; Πώς παίρνει ο κακοποιητής τα παιδιά του ενώ του έχει αφαιρεθεί η επιμέλεια; Πως γίνεται ενώ εκκρεμεί σε βάρος του μήνυση για αρπαγή ανηλίκων παίρνει τα παιδιά και φεύγει;

Γιατί δεν προβλέπεται κάποια προστασία των παιδιών από τις χειριστικές συμπεριφορές, των θυτών; Γιατί δεν υπάρχει κάποια κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη όλων των επιζήσασων της εμφυλης βίας για να αντιμετωπίσουν αυτή τη βία του νόμου και του κακοποιητή; Για ποια οικογένεια μιλούν που πρέπει να τα βρει μόνη της;

Μας απάντησαν ότι εδώ υπάρχει κενό του νόμου. Εμείς θα πιστεύουμε πως δεν είναι κενό από αμέλεια, αλλά είναι η βαθιά πατριαρχική του λειτουργία.

Εξοργιζόμαστε που με αυτή την κάλυψη του νόμου οι θύτες κάνουν ότι θέλουν. Εξοργιζόμαστε με το «αγάπη μου έλα να τα βρούμε» που ξεστομίζει ο κακοποιητής.

Ας σταματήσει επιτέλους αυτό το παραμύθι.

Έ όχι «αγάπη μου» δεν θα τα βρούμε. Θα είμαστε πάντα απέναντι!

Θα σταθούμε στο πλευρό της Βιρχίνιας με όλη μας την δύναμη!

Αυτή η καμπάνια δημιουργήθηκε με σκοπό να καλυφθούν τα πιο πρόσφατα δικαστικά της έξοδα τα οποία ανέρχονται στα 950 ευρώ μόνο για τις ενέργειες του Σεπτέμβρη.

Η Βιρχίνια χρειάζεται τη συμπαράσταση του κινήματος που βρέθηκε στους δρόμους ενάντια στον νόμο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, του κινήματος που τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται ενάντια στις γυναικοκτονίες και που έχει στηρίξει δεκάδες ακόμη επιζώσες έμφυλης βίας.

Η Βιρχίνια δεν είναι μόνη.

Καμία μόνη/κανένα μόνο απέναντι στην ετεροπατριαρχική έμφυλη βία!+

ΓΥΝΑΙΚΑ – ΖΩΗ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΣΤΟ ΖΟΦΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑΣ.

ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΙΩΠΗ!

ΒΙΑΣΜΟΙ, ΣΕΞΙΣΜΟΣ, ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ, ΜΙΑ ΜΕΡΑ Η ΙΣΟΤΗΤΑ ΔΕ ΘΑ ’ΝΑΙ ΟΥΤΟΠΙΑ

ΟΛΑ ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ

Todas abrazadas hasta que caiga el patriarcado!

HERMANA NOSOTRAS TE CREEMOS

ya nada me callaya todo me sobrasi tocan a una respondemos todas

Alto a la violencia de genero, el sexismo, el patriarcado

Συνέλευση Φεμινιστικής Συλλογικότητας από τα Κάτω:
Το Σπίτι των Γυναικών, για την Ενδυνάμωση & Τη Χειραφέτηση
Email: [email protected]

Φεμινιστική Συλλογικότητα Λάρισας «Μέδουσες»

Σχετικές με την υπόθεση ανακοινώσεις και πηγές για πιο σφαιρική ενημέρωση όσων δε τη γνωρίζουν:

Organizer

 • House of Women for Empowerment and Emancipation
 •  
 • Athens, GR

Donors

 • Anonymous
 • Donated on Oct 07, 2023
Amount Hidden
 • GEORGE ANDREOULAKIS
 • Donated on Oct 02, 2023
€50.00
 • Anonymous
 • Donated on Oct 02, 2023
Amount Hidden
Sep 08

Ni una menos

Update posted by House of Women for Empowerment and Emancipation at 05:33 pm
rrrr

Η Β. έχει να ιδωθεί με τα παιδιά της εδώ και ένα χρόνο. Ουσιαστικά, από το Σεπτέμβριο του 2022 δεν είχε την ευκαιρία και τη δυνατότητα να βλέπει τις ανήλικες κόρες της. Κι αυτό γιατί ο κακοποιητής τέως σύζυγος προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο να τις αποξενώσει ψυχικά. . . . .

See update
0

Donors & Comments

22 donors
 • Anonymous
 • Donated on Oct 07, 2023
Amount Hidden
 • GEORGE ANDREOULAKIS
 • Donated on Oct 02, 2023
€50.00
 • Anonymous
 • Donated on Oct 02, 2023
Amount Hidden
 • Anonymous
 • Donated on Sep 12, 2023
Amount Hidden
 • Anonymous
 • Donated on Sep 09, 2023
Amount Hidden
 • Dimitra Morosou
 • Donated on Sep 08, 2023
Amount Hidden
 • Anonymous
 • Donated on May 31, 2023
Amount Hidden
 • Anonymous
 • Donated on Dec 30, 2022
Amount Hidden
 • Anonymous
 • Donated on Dec 15, 2022
Amount Hidden
 • Anonymous
 • Donated on Nov 27, 2022
€45.00
Show more donors

Followers

3 followers
paparouna .
La Li
katerina florou
€800.00
raised of €2,000.00 goal
40% Funded
22 Donors

Help this ongoing fundraising campaign by making a donation and spreading the word.

Not Ready to Donate?

Did you know a 10 second Facebook share raises an average of €25?

Share on Facebook