Restoration of Panagia Xenia, Greek Orthodox Monastery

Switch language to Greek
Update posted by Andreas-Dorotheos Neofytou On Nov 18, 2020

Sfânta Mănăstire Kato Xenia (Străina de jos) închinată în cinstea Maicii Domnului se află în localitatea Almiros aproape de orașul Volos, în prefectura Magnesiei,Grecia. Biserica Mănastirii vechi a fost făcută in cinstea Sf. Ierarh Nicolae în anul 1300. În Mănăstirea noastră se află icoana făcatoare de minuni a Maicii Domnului numită Xenia (Străina).

Procesul ultimei sale renovări a fost finalizat în 1930.În anul 1962 a devenit loc de obște.Sfânta Mănăstire sărbătorește hramul la Odovania Adormirii Maicii Domnului pe 23 august, zi în care mulțimi de credincioși o vizitează pentru a se inchina icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Străina, care, conform tradiției, a fost salvată încă din vremea iconoclastă.

După mărturia mai multor creștini, de aici și de peste hotare pot fi mărturia cea mai de preț pentru ajutorul grabnic pe care Maica Domnului a oferit-o și o oferă din plin fiecărui pelerin care o roagă cu durere sufletească și cu mare credință .

În plus, Mănăstirea găzduiește o raclă de argint care conține două bucăți mici din Sfântul Brâu al Maicii Domnului care au fost donate de Sfânta Mănăstire Vatopedu din Sfântul Munte Athos în 1522. Aceasta este o relicvă unică în Ortodoxie.

La 9 iulie 1980, un cutremur foarte puternic a transformat aproape întreaga provincie Almiros într-o masă amorfă de ruine. Mănăstirea Kato Xenia a fost și ea afectată in cea mai mare parte a ei.Doar zidurile exterioare au rămas într-o mare măsură pentru a aminti de vechea frumusețe a Mănăstirii. Maicile au fost salvate în ultimul moment printr-o minune a Maicii Domnului. Cutremurul a făcut însă mănăstirea nelocuibilă. Biserica principală a fost restaurată de autoritatea antichităților bizantine. După construirea noii Mănastirii aflată la 1 km mai jos de vechea mănastire dărâmată ,la 4 iunie 1990, comunitatea monahală, care timp de zece ani întregi a trăit într-o căsuță de lemn, s-a mutat în noua clădire.

În ceea ce privește problema restaurării vechii mănăstiri, s-au făcut eforturi mari pentru refacerea chiliilor în ultimii ani. Odată ce restaurarea va fi finalizată, clădirea va fi transformată în camere mici, oferind cazare pelerinilor. De asemenea, va exista o sală de muzeu dedicată istoriei ecleziastice și naționale moderne și o sală de conferințe.

Proiectul a început deja, iar aripa sudică a mănăstirii este aproape finalizată, în ciuda faptului că nici o autoritate națională nu a contribuit în vreun fel.

Întregul proiect este susținut financiar exclusiv de cuvioșii pelerini ai mănăstirii, care cred în harul Maicii Domnuli și simt prezența și ajutorul ei în mănăstire.

Din păcate, proiectul de restaurare riscă să fie anulat din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus care i-a împiedicat pe pelerini să viziteze Mănăstirea noastră.

Prin urmare, vă cerem cu umilință contribuția dvs., astfel încât proiectul de restaurare să fie finalizat. Credem cu tărie că Maica Domnului va lumina sufletele evlavioase pentru a contribui la proiect, care are ca unic scop să ofere pelerinilor cele mai bune servicii și continuarea lucrărilor desfășurate în Mănăstire, care nu este altceva decât mântuirea de suflete.

De asemenea, dorim să-i informăm pe credincioșii noștri donatori că ne pot trimite pomelnice, pentru sănătatea și pentru odihna sufletelor celor dragi, care vor fi pomenite zilnic în timpul Sfintei Liturghii și la Parclisele săvărșite în fața icoanei făcatoare de minuni Maica Domnului Străina și lângă Sf.Brâu.

Vă mulțumim.

Add a Comment

photo

Maica Domnului si Sf.Ierarh Nicolae sa ajute la construirea acestei Manastiri.Astazi de ziua Pr.Arsenie Boca.Amin!

Gigi si Alexandra

Backed with €3500.00 On Nov 28, 2020

photo

Anonymous

Backed with €1000.00 On Nov 27, 2020

photo

Anonymous

Backed with €2000.00 On Nov 26, 2020

photo

I wish you all the best and good luck finishing this beautiful project soon,,!!

Klaoudio Pashaj

Backed with €10.00 On Nov 26, 2020

photo

With love from Tirana,Albania

Gramos Osmani

Backed with €10.00 On Nov 24, 2020

photo

It’s never too late. There’s a blessing in everything that happens to us. God bless us all!

Anonymous

Backed with €300.00 On Nov 24, 2020

photo

Raul Remes

Backed with €500.00 On Nov 23, 2020

photo

Dragoș și Luciana I.

Backed with €200.00 On Nov 21, 2020

photo

Gheorghe si Alexandra Gabriela Tone

Backed with €50.00 On Nov 21, 2020

photo

Please, everyone, donate for tbis wonderful and unique Greek monastery!

Luiza Daniela Barcan

Backed with €100.00 On Nov 21, 2020

Show more donors
Add a Comment

photo

Andreas-Dorotheos Neofytou

Campaign Owner

flag Thessaloniki, gr

Send a message

photo

Klaoudio Pashaj

Since Nov 26, 2020

photo

Szekely Harry

Since Nov 24, 2020

photo

Gramos Osmani

Since Nov 24, 2020

photo

Aurica Rogojan

Since Nov 23, 2020

photo

Dragoș și Luciana I.

Since Nov 21, 2020

photo

Luiza Daniela Barcan

Since Nov 21, 2020

photo

Doina si Gheorghe Gliga

Since Nov 19, 2020

photo

Ionel STREBA

Since Nov 19, 2020

photo

Cristina Oancea

Since Nov 19, 2020

photo

IOANNIS PANTELIDIS

Since Nov 18, 2020

Show more Followers

Not Ready to Donate?

Did you know a 10 second Facebook share raises an average of €25?

Share on