Knjiga ”Val života”

Update posted by Vedran Tolic On Apr 18, 2021

Dragi naši,

veliko hvala svima na podršci koju ste pružili na ovoj kampanji! :) Bez obzira što nije skupljen traženi iznos kako bi se pokrilo 300 primjeraka knjige, svaka skupljena kuna od velike je pomoći. Knjiga će za nekoliko tjedana ići u tiskaru, tako da tijekom svibnja možete očekivati svoj primjerak. Sve su adrese zabilježene prilikom vaše podrške na kampanji, a ako imate bilo kakvih pitanja, slobodno se javite na [email protected], pa ću rado odgovoriti na sva pitanja.

Još jednom hvala svima! :)

p.s. nadamo se da se i vidimo uskoro na nekoj promociji, ako mjere to dopuste

Add a Comment

Update posted by Vedran Tolic On Apr 13, 2021

Za recenzije je uvijek dobro imati mišljenje ljudi koji svakodnevno čitaju, zato veliko hvala Jasenki Glavić koja je pročitala roman i dala svoj komentar. Mi smo guštali čitajući njezinu recenziju, pa eto i razlog više da nabavite svoj primjerak? :)

Roman “Val života” napisan je u prvom licu, fragmentarno, kao sjećanja. Ona ne teku linearno. Više je to tijek misli koje protagonist proživljava, pričajući nam dijelove svog života koji su njemu ostali najupečatljiviji i koji nam pomažu da pratimo radnju.

Ovo je roman u kojem se isprepleću osobine otuđenosti i ljubavi. Protagonist proživljava različit spektar osjećaja. Nevjerojatno je kako ljutnja, bijes, sažaljenje izostaju. To se može opravdati jedino time što je autor, koji je utjelovio protagonista, duhovna osoba, osoba sa životnim iskustvom koja ima već sijedih u kosi, što joj daje mudrost. Osoba koja će radije živjeti u miru, nego u egu.

Radnja romana počinje promatranjem labudova na rijeci. Promatranjem ljepote života i slobode. Upravo su sloboda i ljepota života ključni motivi ovog romana. Već u sljedećem trenutku protagonist opisuje gubitak slobode, dolazak u zatvor. Zatvor opisuje poprilično ravnodušno, štoviše s nekom simpatijom prema osoblju. Gleda ih kao ljude koji samo rade svoj posao. Prije svega baš kao ljude. I zatvorenike opisuje kao ljude kojima se dogodio život. Neki su krivi, a neki ne. Oni koji su krivi, prema njima zauzima oštar, osuđujući, osvetnički ton, kao prema pedofilu ili skrnavitelju vlastite djece.

Kako bi kratio vrijeme u zatvoru, dobrovoljno se prijavljuje za rad. Želi zaokupiti um radeći nešto čime će skrenuti vlastite teške misli na nepravednost života te u radu vidi vlastiti spas. Fizički rad pripomoći će mu u izbjegavanju antidepresiva i raznih sedativa, kao i depresije i anksioznosti jer će mu boravak na svježem zraku i fizička iznemoglost olakšavati san. Radeći razne poslove oko voćnjaka, učeći nova zanimanja te čitajući mnoge kultne, filozofske knjige i svjetske klasike pomoglo mu je da sačuva zdrav razum i da se pomiri sa svojim životom. Predao se duhovno i u tome našao neviđeno strpljenje i smiraj.

Teško mi je bilo uopće zamisliti kako čovjek koji je doživio takvu nepravdu u trenutku kad mu je u životu bilo najljepše i kad je počinjao ubirati plodove svega što je stvarao, našao je ljubav života, završavao rudarski fakultet, doživi takvu tragediju i pri tome ostane tako pomiren? To može samo netko čiji je um istreniran i koji se opire svim iskušenjima.

U tom je kontekstu zanimljiv i naslov romana “Val života”. Dok je život poput mirnog mora, prikazan kao ulje na vodi da se može osjetiti spokoj, iz toga ništa ne možemo naučiti. Prihvaćamo sve zdravo za gotovo. Tek kad se pojavi val, poljulja mirnoću, probode život, sruši ga iz temelja, u tom trenutku učimo. U trenutku kad nam je oduzeto pravo, kad nam je oduzeto sve što smo stvarali, a najviše kad nam je nepravedno oduzeta sloboda. To nije samo val, to je oluja čija je svrha sve pomesti, resetirati nas.

Osim teme otuđenosti i gubitka slobode, glavni motiv ovog romana je ljubav. Mogli bismo čitati priču unutar priče. Retrospektivnu, o ljubavi. O djevojci koju je protagonist slučajno upoznao na jednom putovanju. Taj slučajni susret i ta djevojka postat će glavna ljubav njegova života. Od tog trenutka njihova priča povezivat će se kroz četiri države: Sloveniju, u kojoj su se upoznali, Zagreb u kojem su proveli prve nezaboravne trenutke šetajući se po poznatim lokalitetima, Novi Sad u kojem Vansessa (tako se zove djevojka) živi i Zenicu u kojoj autor provodi robiju i gdje on i njegova obitelj borave. Sve različiti lokaliteti nekadašnje države. Ono što je u romanu sjajno opisano upravo su ljepote spomenutih lokacija o kojima autor piše vjerodostojno: kao da sami šećemo tim krajolicima i upijamo sve te ljepote. Možemo udahnuti njihove mirise, vidjeti kolorit, osjetiti vjetar na licu i toplinu sunca koja nas grije. Dobri su i fizički opisi likova jer se iz njih može iščitati svaka pojedinost na licima. Svaka bora, svaka pora i svaki osjećaj koji lik proživljava.

Opisala bih ovaj roman kao roman pomirbe čovjeka koji je nepravedno optužen te nevin robija u zeničkom zatvoru. Umjesto da kopni, pokušava sačuvati svoj razum fragmentarnim sjećanjima svoga života, odrastanja, obitelji i prije svega svoje ljubavi. Zahvaljujući njoj stoički podnosi svoj križ. Odriče se nje i zbog nje same. Vraća joj slobodu koja je njemu uskraćena. Odriče se ljubavi, i živi od sjećanja na nju.

KP Dom Zenica najpoznatiji nam je po kultnoj pjesmi “Zabranjenog pušenja” koja se pjeva u svim prilikama i čije stihove i usred noći znamo napamet, a i zanimanje protagonista kao inženjera rudarstva koji je kopao rudnike nije slučajno upleteno u priču pored lokaliteta Zenice: Raspotočje gori poznati su stihovi iz pjesme “Put u središte rudnika Kreka Banovići” o sudbini jednog rudara koji je izgubio život.

Roman završava jednako kao što je i počeo. Zaokružena priča, ponovno se javlja u sadašnjosti. Ponovno jednim smirajem. Val života pomeo je ono neželjeno, neočekivano i kad je prošao voda se opet lagano mreška na suncu. Vedro je nebo. Sunčan je dan.

Jasenka Glavić

Add a Comment

Update posted by Vedran Tolic On Apr 01, 2021

Velika je čast i zadovoljstvo što je Sejo Sexon, alfa i omega Zabranjenog pušenja, pročitao roman prije nekoliko dana i dao svoj osvrt. Vjerujem da je ovo i dobar motiv onima koji su bili neodlučni da sada i podrže kampanju. :)

''Ovo nije Zenica blues… Ovo nije simpatični camp narodnjak u kom je robija prikazana kao nešto na što čovjek lako pristaje i s čime se brzo miri.

Knjiga Val života nije literatura, nije umjetnikovo viđenje. Ova knjiga je život sam, gruba stijena koju kleše velika i nespretna šaka ranjivog i nesigurnog ljudskog postojanja. Ali Val života je i krik koji pomjera naš svemir, do kraja propitkujući, ima li ljudska dobrota i plemenitost ikakav utjecaj na njegov beskraj.

Ovo je sirovi život, amputiran od metafora i forme, koji vam se grubo unosi u lice, i samo je pitanje tko će prvi odvratiti pogled.

Jedinstvena priča o običnom životu pred koji se postavljaju iskušenja dostojna Marvelovih superjunaka. Ali s jednom razlikom: junaci koji trebaju da prežive podzemni svijet Zenice i Raspotočja nemaju supermoći.''

Veliko hvala svima! Do kraja kampanje su ostala još 2 tjedna i vjerujem da možemo doći do željenog cilja.

Add a Comment

Update posted by Vedran Tolic On Mar 23, 2021

Kod pokretanja kampanje sam ubacio paket ''Zenica'' kao nešto što sam mislio da bi možda nekome i moglo biti zanimljivo. Na kraju je ispalo da je i bilo! Naime, autoru je stigla uplata u iznosi od 2.000 kuna, tako da sam umanjio traženi iznos za kampanju za te novce koji su došli.

Sada smo na 13 posto prikupljenih sredstava, a vjerujem da ćemo na kraju i uspjeti doći do traženog iznosa i tako ostvariti jednu životnu želju! :)

Add a Comment

Update posted by Vedran Tolic On Mar 18, 2021

''Molim te da se zahvališ svim osobama koje doniraju za roman'', ovu je poruku poslao moj tata svima koji su za sada podržali kampanju. :)

Add a Comment

Donate €8.00 Or More

HVALA! Na kraju knjige ime i prezime osobe koja je podržala tiskanje romana

3 Backers

Donate €14.00 Or More

ČITAMO SE! Jedan primjerak romana u tiskanom obliku s posvetom autora HVALA

11 Backers

Donate €24.00 Or More

OBITELJ! Dva primjerka romana u tiskanom obliku s posvetom autora​ HVALA

3 Backers

Donate €265.00 Or More

ZENICA! 10 primjeraka romana u tiskanom obliku s posvetom autora​ privatni obilazak s autorom po njegovim voćnjacima u Zenici, roštilj, 4 litre domaće rakije po izboru (u paket nisu uključeni troškovi dolaska) HVALA

0 Backers

photo

Anonymous

Backed On Apr 13, 2021 Amount Hidden

photo

Dalibor Matanic

Backed with €20.00 On Apr 13, 2021

photo

Antonela Knezevic

Backed with €17.00 On Apr 11, 2021

photo

Anonymous

Backed On Apr 07, 2021 Amount Hidden

photo

Anonymous

Backed with €14.00 On Apr 02, 2021

photo

Anonymous

Backed with €24.00 On Apr 02, 2021

photo

Snovi se ostvaruju, a ponekad su oni sve što imamo. Samo trebamo biti dovoljno uporni i ne dopustiti da nas netko uvjeri da je život nešto drugo od valova na kojima jedrimo, u smjeru koji želimo. :) Sretno s izdavanjem i jedva čekam primiti knjigu u ruke!

Maja Belusic

Backed with €15.00 On Apr 02, 2021

photo

Sretno!!!

Stana Medak

Backed with €30.00 On Apr 01, 2021

photo

Anonymous

Backed with €25.00 On Mar 28, 2021

photo

Jelena Misukic

Backed with €3.00 On Mar 25, 2021

Show more donors
Add a Comment

photo

Vedran Tolic

Campaign Owner

flag Zagreb, hr

Send a message

Professional photographer

photo

Botic Marko

Since Apr 02, 2021

photo

Nikola Di Giusto

Since Apr 02, 2021

photo

Walter Novak

Since Mar 22, 2021

photo

Marina Čović

Since Mar 21, 2021

photo

Tin Rosan

Since Mar 20, 2021

photo

Robert Jurišić

Since Mar 14, 2021

photo

Sena Srebreniković

Since Mar 14, 2021

Not Ready to Donate?

Did you know a 10 second Facebook share raises an average of €25?

Share on