A Fehér madár című vizsgafilm megvalósítása

 • Ft137,000
  Donated So Far
Raised offline: Ft775,000.00
Total: Ft912,000.00
Help this ongoing fundraising campaign by making a donation and spreading the word.
Show less

A Fehér madár című félórás misztikus filmdráma Bodóné Hofecker Zsuzsi diplomafilmjeként készül el 2023 júliusának közepén. A támogatást a forgatás előkészítésére, a forgatásra, az utómunkára és a film terjesztésére fordítjuk.

Rövid kedvcsináló:

Négy fiatal kibiciklizik Szegedről Mártélyra egy kis fürdőzésre. Ugratják egymást, bolondoznak, ám egyikük nem vidám. Atrisnak van egy felkavaró titka, amit szerelme, Flóra elé tár ezen a különös nyaraláson. De vajon ez sem más, csak egy durvára sikerült ugratás? Amikor már úgy tűnik, hogy minden tisztázódott, új jövevények kuszálják össze a szálakat, s végül már tisztázhatatlan, mi az igazság.

A film egy 24 óra történéseit felölelő misztikus-romantikus dráma. Egy egyetemes szerelmi, coming-of-age jellegű történet, amely egyben mégis jellegzetesen magyar a helyszínét (Dél-Alföld, Mártély), szereplőit, szimbólumait és zenéjét tekintve, s habár szereplői fiatalok, mély szellemisége miatt a célközönség messze túlnyúlik az ifjúsági filmekén. A filmet alapjaiban jellemzi a kettősség. Az elmúlás témája és az élet értelmének keresése vicces és néhol banális beszélgetésekbe ágyazva jelenik meg. A jelenetek során folyamatosan szemben áll egymással az élet szépsége és tragikus rövidsége.

A filmalkotás olyan könnyen felejthető és érthető, mégis mélyre vezető jelképekkel dolgozik, mint a hullócsillag, a memento mori ikonika, a fehér galamb és hattyú szimbólumai, valamint világjárt vándorok, akiknek alakja olyan keresztény és klasszikus mítoszokra reflektál, melyekben a megváltó eljövetelét üdvözlik távolról jött királyok, a nagyszerű hőst kísérik át az Alvilágba, vagy mondanak neki végzetes jóslatot. A film egy értelmezésben keresztényként is olvasható. A film olyan elméleti kérdéseket is érint, hogy vajon lehetséges-e, hogy az egész világunk csak egy szimuláció; és ennek kapcsán azt a leibnizi felvetéssel is foglalkozik, hogy lehet-e ez a létező világok legjobbika.

A felvételek a szabad ég alatt, csodálatos természeti környezetben kerülnek felvételre a paradicsomi Mártélyon. A mondanivalót makrofelvételek, giccsbe hajló tájképek és misztikusan irreális megvilágítások támogatják, míg a fiatal társaság jeleneteit a spontán, könnyed, mégis profi kameramozgások és beállítások jellemzik. A filmben különös jelentőséget kap a zene: a magyar népzenei motívumokat is megidéző filmzene és egy különös dal által, amelyet tábortűznél adnak elő a messziről jött idegen nők.

“Hódmezővásárhelyen születtem, és felnőtt életem egy részét is ott töltöttem, innen Mártély a kőhajításnyira kinyíló Paradicsomot, a gyermekkor ártatlanságát, a kamaszkor bulijait és az otthonos, mégis mindig új meglepetéseket tartogató természetjárást jelentette. Gyermekeinkkel a mai napig Szegedről is rendszeresen járunk ki az üdülőterületre, ahol nem véletlenül működik művésztelep már évtizedek óta. E helyszín attól is különleges, hogy nem különleges: a szegedi Boszorkányszigetet, a csongrádi Körös-torkot vagy bármelyik alföldi holtágat és folyó menti árteret képes nosztalgikusan megidézni.”

“Ars poeticám az, hogy – a felénk oly gyakori szenvedőművészettel szemben – a műveimmel derűt csaljak az emberek arcára, és megmutassam az élet szépségét, miközben esetenként el is gondolkodassam őket nyitott kérdéseimmel.”

Bodóné Hofecker Zsuzsi viszonylag későn érkezett meg a filmművészethez, kezdetben magánéneket, majd filozófiát, esztétikát és franciát tanult. Első gyermeke születése után elvégezte a fordító és tolmács mesterszakot, és a mai napig fordít, leginkább művészeti és kulturális témákban, ám mindez nem elégítette ki kreatív energiáit. Ekkor döntött a Szegedi Tudományegyetem filmtudomány szaka mellett, ahol filmkészítés szakirányra specializálódott. Ugyan két gyermek mellett már igazi kihívás volt belevágni egy újabb nappali mesterképzésbe, ám sikerrel vette az akadályokat: a képzés alatt egy kisfilmje a Bujtor István Filmfesztivál vetítési programjába került, egy promóciós spotja pedig megnyerte a SafeCross Okos Zebra pénzdíjas pályázatát. A most előkészítés alatt álló Fehér madár című vizsgafilmjét szeretné a helyi bemutatókon kívül hazai és nemzetközi fesztiválokon is megversenyeztetni.

A színészek

A női főszereplőt játszó Torma Réka idén szerezte meg színész II-es bizonyítványát. Nem idegen számára a kamera, és természetes karaktere jól illeszkedik a vagány, faragatlan, de jó szívű Flóra szerepéhez. Kővágó Péter nemrég kezdett el komolyabban színészkedni, egy szegedi felolvasószínházi esten figyeltünk fel természetes szövegmondására. A mély gondolkodású, folyton viccelődő Peti aktívan sportol, és testnevelőként dolgozik.

A stáb

Az operatőr csapatot Bognár Benedek fotó- és videoművész vezeti. A MOME fotó szakán végzett vizuális művész már második éve nyeri el a Pécsi József Ösztöndíjat. Az operatőri team tagjai mind a MOME egykori vagy jelenlegi diákjai. Az előkészítést és a stábot számos további lelkes szegedi és a Szegedi Tudományegyetemen tanuló fiatal támogatja.

Megkaptuk Szeged Városa alkotói támogatását, továbbá a Rozetta Üvegstúdió Bt. jelentős anyagi hozzájárulását, melyek alapot nyújtanak a film anyagi megvalósításához. Egy játékfilm gyártása és utómunkája igen költséges, ezért a fennmaradó összegre, amely elsősorban a további szakemberek megfizetését, a hiányzó kellékeket, a minél jobb eszközök bérlését, a drónbérlést, a csapat ellátását, a csapat utazását és a hangstúdióbérlést fedezheti, közösségi finanszírozási kampányt indítunk.

Szívesen fogadunk továbbá nem pénzbeli adományokat is, különösen az étkezésre, technikára vagy munkafelajánlásra vonatkozóan. A kisebb értékű pénzadományokat a bemutatókra szóló jeggyel, a nagyobb értékű felajánlásokat ezen felül tárgyi ajándékokkal szeretnénk megköszönni az adakozóknak.

Végezetül a filmterv foglalataként álljon itt a benne szereplő dal szövege:

A tájaidon élek,
A tested az otthonom.
Te virágoskert vagy,
Én a rád rogyó biodóm.

Gurulunk, gurulunk, hej-hej,
Négyen az égen át.
Arcunkra mossuk
A csillagok mosolyát.

Körbecsókoljuk
Az ellobbanó Napot
Míg a lábunk nyoma
A szélben elsuhog

Az életünk szúnyog-
Gyötörte mézes álom
A bölcs mondás
Buborék szalmaszálon

Sóhajt a tó-tükör:
Habjából hófehér
Szárnyakon száll fel
Egy ronda denevér.

Kacagva bújócskázunk
Míg csak köddé válok
Fagyos lesz ébredésem.
Veled maradni kívánok.

Civódjuk édesen,
Én úgy elbújnék beléd,
De elmúlik minden,
A csúf és a gyönyörű szép.
Elmúlik minden
A csúf és a gyönyörű szép
Elmúlik minden
A csúf és a kurvaszép.

Rewards

belépő

Helyet biztosítunk számodra a Fehér madár egyik bemutató vetítésére

reward_image
póló

Képzőművész által tervezett mártélyos pólót kapsz a méretedben.

reward_image
ékszer

értékes ékszer az ártéri erdő színeiben

reward_image

Organizer

 • Zsuzsanna Bodone Hofecker

Donors

 • Anonymous
 • Donated on Jul 09, 2023
Ft7000.00
 • Olajos Zoltán
 • Donated on Jun 23, 2023
Ft5000.00
 • Guest
 • Donated on Jun 22, 2023
Ft5000.00
Jun 08

Gőzerővel készülünk!

Update posted by Zsuzsanna Bodone Hofecker at 09:58 pm
rrrr

Gőzerővel folyik az előkészítés! Balra Tanos Réka felvételvezető és Kozma Gergő világosító egyeztetnek a storyboardról (és Pipacs kutya is segít a háttérben); jobbra Torma Réka kapja meg első próbasminkjét Varró Nórától.

See update
0

Donors & Comments

5 donors
 • Anonymous
 • Donated on Jul 09, 2023
Ft7000.00
 • Olajos Zoltán
 • Donated on Jun 23, 2023
Ft5000.00
 • Guest
 • Donated on Jun 22, 2023
Ft5000.00
 • Cápa Ember
 • Donated on Jun 06, 2023
 • Sok sikert!

Ft100000.00
 • Anonymous
 • Donated on Jun 06, 2023
Ft20000.00

Followers

1 followers
Olajos Zoltán

Support Campaigns

campaigns

Create a support campaign in seconds!

Support campaigns allow you to get your own fundraising page dedicated to 'A Fehér madár című vizsgafilm megvalósítása'

You'll have your own unique link that you can share, and all funds raised will go directly to 'A Fehér madár című vizsgafilm megvalósítása'. It's the ultimate way to show your support!

Create support campaign
Ft137,000
Donated So Far
Raised offline: Ft775,000.00
Total: Ft912,000.00

Help this ongoing fundraising campaign by making a donation and spreading the word.

Not Ready to Donate?

Did you know a 10 second Facebook share raises an average of Ft25?

Share on Facebook