56°nord

Fundraising campaign by Morten Heinrich
  • kr100.00
    raised of kr40,000.00 goal goal
0% Funded
1 Donors

No more donations are being accepted at this time. Please contact the campaign owner if you would like to discuss further funding opportunities

Show more
Show less

Mortens venstre arm truer velgørenhedstur

To ildsjæle fra Bryggen tager på rundrejse i rallybil og samler mindst 50.000 kroner ind til kampen mod plasticforurening. De vil køre Norden tyndt i deres gamle Saab og samle ind til Plastic Change. Men en opereret arm truer med at stikke en kæp i rallybilens hjul.

Af Philip Thinggaard

I disse dage har Morten Heinrich både masser af tid og rygende travlt. Han kommer sig stille og roligt over en skulderoperation, med familien i stuelejligheden i Hans Hedtofts Gade. Men på øverste etage bliver der lagt heftige planer. "Jeg er fortrøstningsfuld," siger den 49-årige om sin sommermission, og sommeren kommer kørende forbi, inden vi ved af det. I juni skal Morten Heinrich sammen med sin ven Peter Marquardt køre en velgørende sommertur i rallybil rundt om Østersøen. Planen er at indsamle mindst 50.000 kroner til NGO'en Plastic Change, der kæmper mod forurenende plastic i naturen. Plasticforurening er et kæmpe problem. Stifter af Plastic Change Henrik Beha Pedersen kalder det i Politiken en "folkesag" og kritiserer, at regeringens handlingsplan ikke ledsages af strengere krav og flere penge. Bryggens helt eget rally-makkerpar har således god grobund for at samle donationer ind fra nær og fjern.

Rallytur skåret ind til benet

Morten Heinrich og Peter Marquardt vil i bogstavelig forstand køre pengene i land. Magien finder sted i en SAAB 9000CS fra det herrens år 1992. De godt 250 deltagende hold ved rallyløbet Baltic Sea Circle samler alle ind til velgørende formål på turen. Men en velgørende indstilling er ikke det eneste krav til at deltage i løbet. Det handler om at samle ind og skabe netværk og ikke om at vise sit udstyr frem. Derfor skal rallybilen være mindst 20 år gammel, og man må ikke køre på motorveje eller bruge navigationssystem. Så er det ellers derudaf i de gode sagers tjeneste!

Live-streamer plasticjagt i Ishavet

Under den lange køretur vil Morten Heinrich og Peter Marquardt råbe højt på sociale medier om den livsfarlige plastic, som vi alle fornemmer og har set derude. De fortæller uhyggelige historier om plasticforurening i og omkring Østersøen. Men på deres meningsspækkede road trip er de to også ude efter succeshistorier om bekæmpelse af plastic og vellykkede projekter. Alle vi andre kan kigge med over skulderen. De to eventyrere vil nemlig lave konkurrencer og udfordringer undervejs til de sociale medier. "Hvis vi runder de 15.000 kroner inden Nordkap, så hopper vi i Ishavet og svømmer efter plastic," lover Morten Heinrich og forestiller sig det kolde dyk. Store dele af turen bliver live-streamet på de sociale medier, så folk kan være med og blive inspireret til at donere. Desuden kan folk via en sporingsenhed på bilen følge duoens rute rundt i vildnisset. Kort sagt skal der larmes om de mange problemer med plasticforurening i naturen og samles sponsormidler og donationer ind til den gode sag. "Nu hvor Facebook har lukket for pengeindsamling uanset hvilken sag, så gør vi det via GoGetFunding," siger Morten Heinrich.

Der skal to arme til

Morten Heinrich er overbevisende, når han omtaler den velsmurte og veltimede plan. Sådan var det også, indtil der pludselig kom en mand med en kniv. Det var en nødvendig kniv, for manden var kirurg. Sidste år fik Heinrich nemlig en arbejdsskade en dag på tjenerjobbet, og operationen skulle altså være nu. Så med venstre arm hængende i en slynge er planlægning og budget akut ramt af modgang. Med kun én arm er det nu engang svært at bære på tallerkener, reparere bil og ikke mindst køre den. Peter Marquardt er bilentusiasten, men det er Morten Heinrich der har godt tag på mekanikken. "Men med armen ude af spillet skal jeg til at hyre arbejdskraft udefra," sukker Morten Heinrich. Så optimismen er nedjusteret en anelse, men også det virker heldigvis midlertidigt for en bryggebo med et positivt sind.

En særlig plasticsynder

Plasticforurening er en særligt fotogen velgørenhed. Vi har alle set bjerge af plasticaffald på diverse strande rundt i verden og på slentreture en varm sommeraften på Bryggens havnefront. Men Morten Heinrich og Peter Marquardts mission har også et mere personligt fokus. De kender nemlig begge restaurationsbranchen indefra, og den branche er særlig slem til at forbruge plastic. Ifølge Miljøstyrelsen står branchen for 81.000 tons affald, hvoraf det meste er plastic. "Det konstaterer vi hver dag med egne øjne i branchen," nævner Morten tørt. Og han har nu bestemt sig at gøre noget ved det: "Jeg er fascineret af sager, hvor den lille mand kan gøre den store forskel. Det her er en af dem." Peter Marquardt har allerede bandlyst sugerør i sine restaurationer i Århus-området og bruger ikke take away-emballage af plastic. Så deres kampagne er ikke bare udadtil.

Som Morten nævner i forbifarten, kan det virke paradoksalt at kæmpe for miljøet fra en gammeldags benzinbil. Men i en højere sags tjeneste, må man gå lidt på kompromis. "Vi har ikke bil i dagligdagen, så her kan jeg godt tillade mig at give den lidt gas," afslutter Morten.

Organizer

  • Morten Heinrich
  •  
  • Campaign Owner

Donors

kr100.00

No updates for this campaign just yet

Donors & Comments

1 donors
kr100.00

Followers

1 followers
Henriette starklint
kr100.00
raised of kr40,000.00 goal
0% Funded
1 Donors

No more donations are being accepted at this time. Please contact the campaign owner if you would like to discuss further funding opportunities